NEBUNIA CONTROLATĂ
„Un om de cunoaștere trăiește acționând, nu gândindu-se la actorie, nici gândindu-se la ceea ce va gândi când va termina de jucat. Un om al cunoașterii alege o cale care are o inimă și o urmează; apoi se înveselește și râde. El știe, pentru că vede că viața lui se va sfârși prea curând; știe că el, ca toți ceilalți, nu va merge nicăieri; el știe pentru că vede că nu există nimic mai important decât orice altceva. Un om al cunoașterii nu are onoare sau demnitate, nu are familie, nume sau țară, ci doar viață de trăit, iar în aceste circumstanțe singura legătură cu semenii săi este nebunia sa controlată . Așa că un Om Cunoaștere se chinuie, transpiră, sufă și dacă te uiți la el este exact ca un om normal, cu excepția faptului că nebunia vieții lui este sub control. Deoarece nimic nu este mai important decât orice altceva, un Războinic decide asupra acțiunilor sale și le realizează de parcă ar conta pentru el. Nebunia lui controlată îl face să spună că ceea ce face contează și îl face să se comporte ca și cum ar conta, deși știe că nu contează; din acest motiv, după ce a acționat, se retrage în liniște și dacă acțiunile lui sunt bune sau rele, mai mult sau mai puțin eficiente, nu-i preocupă nimic. Un Războinic trebuie să știe în primul rând că acțiunile sale sunt inutile și totuși să procedeze ca și cum nu ar fi conștient de asta. Aceasta este o nebunie controlată .” (Carlos Castaneda)
DON JUAN: „Se poate să insistăm, să insistăm într-un mod convenabil, chiar dacă știm că ceea ce facem este inutil”, a spus el zâmbind. „Dar trebuie să știm în primul rând că acțiunile noastre sunt inutile și totuși trebuie să procedăm de parcă nu am fi conștienți de acest lucru. Aceasta este nebunia controlată a șamanului. (...) Mă bucur că m-ai întrebat în sfârșit despre nebunia mea controlată după atâția ani și totuși nu mi-ar fi păsat dacă nu m-ai fi întrebat. Dar am ales să fiu fericită, de parcă ar conta că m-ai întrebat, de parcă ar conta că îți pasă. Aceasta este o nebunie controlată ! »
Am râs amândoi foarte tare și l-am îmbrățișat. Mi s-a părut minunată explicația lui, deși nu am înțeles-o deloc. (...)
CARLOS CASTANEDA: „Cu cine practici nebunia controlată , don Juan?” am întrebat după o lungă tăcere.
DON JUAN: „Cu toată lumea!” a exclamat zâmbind
CARLOS CASTANEDA: «Deci, când alegi să-l pui în practică?»
DON JUAN: „De fiecare dată când acționez”În acel moment, am simțit că trebuie să fac un rezumat și l-am întrebat dacă nebunia controlată înseamnă că acțiunile lui nu sunt niciodată sincere, ci sunt doar actele unui actor.
DON JUAN: „Acțiunile mele sunt sincere”, a spus el, „dar sunt actele unui actor”.
CARLOS CASTANEDA: „Deci tot ce faci trebuie să fie o nebunie controlată !” am exclamat sincer surprins.
DON JUAN: „Da, totul.” răspunse el.
CARLOS CASTANEDA: „Dar nu poate fi adevărat”, am protestat, „că fiecare acțiune a ta este doar o nebunie controlată ”.
DON JUAN: „De ce nu?” replică el cu un aer misterios.
CARLOS CASTANEDA: «Aceasta ar echivala cu afirmarea indiferenței tale față de tot și de toți. Luați-mă, de exemplu. Vrei să spui că nu-ți pasă dacă devin un Om al Cunoașterii sau nu , sau dacă trăiesc, mor sau fac ceva?"
DON JUAN: «Adevărat! Nu-mi pasă. Ești ca Lucio sau ca oricine altcineva din viața mea, nebunia mea controlată.”
Am simțit un sentiment ciudat de gol. Evident că nu exista niciun motiv în lume pentru care lui don Juan să-i pese de mine, dar, pe de altă parte, eram aproape sigur că îi pasă de mine personal; Credeam că nu se poate altfel, din moment ce îmi acordase întotdeauna cea mai mare atenție în fiecare moment petrecut împreună. Am început să bănuiesc că poate don Juan spunea acele lucruri doar pentru că era enervat pe mine. La urma urmei, abandonasem învățăturile lui.
CARLOS CASTANEDA: «Am impresia că nu vorbim despre același lucru» am observat. „Nu ar fi trebuit să mă folosesc ca exemplu. Am vrut să spun că trebuie să existe ceva în lume la care îți pasă într-un alt mod decât nebunia controlată. Nu cred că este posibil să continuăm să trăim dacă nu există nimic care contează cu adevărat pentru noi. »
DON JUAN: „Asta se aplică pentru tine ”, a spus el. „Lucrurile contează pentru tine . M-ai întrebat despre nebunia mea controlată și ți-am spus că tot ceea ce fac pentru mine și pentru semenii mei este o nebunie, pentru că nimic nu contează.”
CARLOS CASTANEDA: „Ideea este, don Juan: cum poți continua să trăiești dacă nu-ți pasă nimic? ... chiar vreau să știu; trebuie să-mi explici ce vrei să spui.”
DON JUAN: „Poate că nu se poate.” răspunse el. «Unele lucruri din existența ta te interesează pentru că sunt fundamentale; acțiunile tale sunt cu siguranță importante pentru tine, dar pentru mine nu mai există nici măcar un singur lucru care să fie relevant, nici acțiunile mele, nici ale semenilor mei. Continui să trăiesc, totuși, pentru că am Intenția mea, pentru că am temperat-o de-a lungul vieții până a devenit clar și întreg și acum nu-mi pasă dacă ceva contează pentru mine. Intenția mea controlează nebunia existenței mele. (...) Când un om a învățat să vadă, se găsește singur pe lume, cu nimic altceva decât nebunie. ... Actele tale, precum cele ale semenilor tăi în general, ți se par importante pentru că ai învățat să crezi că sunt. (...) Nu am spus fără valoare, am spus că nu este important. De exemplu, pentru mine nu există nicio modalitate de a spune că faptele mele sunt mai importante decât ale tale sau că un lucru este mai necesar decât altul, prin urmare toate lucrurile sunt egale și, fiind egale, nu sunt importante.”
„L-am întrebat dacă intenționează să declare că ceea ce el numea a vedea este de fapt o „modalitate mai bună” decât doar „a privi lucrurile”. El a răspuns că ochii bărbaților pot îndeplini ambele funcții; unul nu este mai bun decât celălalt, dar a-și antrena ochii doar pentru a privi a fost, în opinia lui, o renunțare inutilă și dezonorantă”.
(Carlos Castaneda, O realitate separată , paginile 103-105)
sursa:https://www-carloscastaneda-it.trans...o&_x_tr_pto=sc
Marcaje