Academia Ars Moriendi Romania
Despre
Academia Ars Moriendi
Avem doar doua certitudini in aceasta viata: faptul ca suntem fiinte constiente si faptul ca, intr-o zi, vom parasi definitiv trupul fizic. Vom “muri”. In aceste conditii, ni se pare ciudat faptul ca exact aceste doua mari si importante teme sunt complet ocolite de cercetarea si de invatamantul de stat.
Aceasta situatie nesatisfacatoare se intalneste practic in toate tarile Europei, continent care, secole intregi, a fost avanpostul cercetarii si descoperirilor din cele mai diverse domenii. Din pacate, in ultimele patru secole, gandirea stiintifica europeana a fost deturnata de la scopul fundamental al stiintei – acela de a investiga fara prejudecati realitatea si de a ajusta modelul existent al acesteia ori de cate ori este necesar, tinand cont de noile descoperiri si, mai ales, de dovezi.
Consideram ca a invata despre moarte este un act emancipator, dureros de necesar in societatile vestice, care au pierdut ceva esential in relationarea lor cu lumea si viata. Pe de o parte, stiinta a facut progrese enorme in nenumarate domenii si ne pregatim sa zburam pe Marte. Pe de alta parte, atitudinea noastra fata de moarte a ramas la un nivel primitiv, marcata fiind de stanjeneala, rusinea de a vorbi, frica si superstitii stupide. Ne lipseste o apropiere deschisa, rationala de tema mortii, fara teama si prejudecati. Ne lipseste o popularizare in masa a rezultatelor cercetarii de cateva decenii, din alte tari (in special
SUA), pe tema constientei si a mortii. Asa-zisa moarte se dovedeste tot mai clar a fi cu totul altceva decat un implacabil sfarsit al fiintei noastre.
In aceste conditii, dupa multi ani de studiu si pregatiri, am initiat miscarea Ars Moriendi, din doua motive majore:
ca semn de protest fata de ignoranta, in care ne tine invatamantul de stat si societatea in general.
din dorinta arzatoare de a intelege unde au disparut cei mai dragi oameni din viata mea, atunci cand si-au parasit definitiv corpul fizic.
Iata elementele esentiale ale miscarii Ars Moriendi:
Infiintarea in decembrie 2018 a comunitatii „Ars Moriendi Bucharest” (https://www.facebook.com/groups/arsmoriendi/), grup Facebook de dezbateri si studiu, care organizeaza si intalniri lunare offline. (Vezi pagina – COMUNITATE)
– COMUNITATE)
Lansarea in octombrie 2019 a “Academiei Ars Moriendi Romania”
(https://www.facebook.com/AcademiaArsMoriendiRomania/), prima de acest fel din Europa. Ea este accesibila oricarei persoane, dornice in mod sincer de cunoastere si evolutie intelectuala si spirituala, pe tema constientei si a mortii / nemuririi. De fapt, pe tema vietii constiente, fara frica de moarte. Academia ofera conferinte, cursuri, workshopuri si retreaturi. (Link catre punctul 2 – CALENDAR) Ea va centraliza cunoasterea despre nemurire disponibila in diverse locuri si culturi, de la samanii tibetani, pana la cel mai recent model matematic al cercetatorilor occidentali.
Te asteptam in proiectul Ars Moriendi! Ti-ar putea schimba in bine viata, intr-un mod nebanuit. Si moartea, si ceea ce urmeaza dupa ea. Aceasta este cea mai mare aventura a epocii noastre, mai mare chiar decat zborul pe Marte…
Dipl. Ing. Grig Oprea
Fondatoarea Academiei Ars Moriendi
Despre Grig Oprea
Am inceput sa citesc de cand aveam trei ani si nu m-am mai oprit, pentru ca n-am descoperit nimic mai interesant pana acum.
Citesc foarte selectiv si caut ceea ce mi se pare ca ma ajuta sa evoluez mai repede – caci acesta este scopul vietii, nu? Tema mea de suflet este „Cum se poate trai o viata fericita“ – iar pentru asta, intre altele, e necesar sa nu te temi de moarte, ci s-o accepti cu seninatate. Nu poti fi simultan terorizat de frica si fericit.
Dar aceasta seninatate nu inseamna pentru mine resemnare, abandon sau neputinta in fata mortii. Sunt senina pentru ca, de peste un deceniu, imi insusesc cu consecventa cunostinte despre diferitele „secrete“ ale mortii. A fost o calatorie absolut captivanta, care m-a transformat si inca ma mai transforma.
Aceasta cunoastere la inceput m-a contrariat, apoi m-a siderat si a trezit in mine o apriga rezistenta. In definitiv, sunt inginer chimist, am crescut in ateism si am crezut sincer in materialismul dialectic, ca unic model credibil si rational al lumii. Ba chiar ca garant al integritatii mentale…
Acum ma jenez de ingustimea opiniilor mele de atunci, care nu erau ale mele, ci simple idei preconcepute, prejudecati, simple dogme, fara un fundament stiintific. Cu ele ni s-a spalat creierul, mie si multor generatii, in Romania, dar si in multe tari din lumea vestica. Am ajuns sa credem ca materialismul este… stiintific!
Apoi, incet-incet, in paralel cu lectii de fizica, neurologie, neurochimie, psihologie transpersonala, mai nou si matematica, din multe piese aparent disparate s-a conturat in mintea mea un puzzle uimitor, un nou model al realitatii. Era magic, ca si cum o perdea se dadea la o parte, iar in spatele ei nimic nu mai era ceea ce paruse a fi pana atunci. Eram fascinata. Consecintele mergeau mai departe decat indrazneam sa-mi imaginez.
Si apoi mi-au murit parintii – primul meu contact cu moartea cuiva apropiat. Dintr-o data, cautarea mea teoretica a devenit usturator de concreta, de personala. Am vrut sa stiu unde a disparut, peste noapte, Mama Mea? Oare chiar s-a dizolvat in neant? Sau e posibil sa continue sa existe, sub o forma sau alta, intr-o alta dimensiune? Si daca da, cum pot avea acces acolo?
Tot ce am descoperit in aceasta cautare febrila, dau mai departe intr-o forma sistematica, usor de inteles si de verificat, in seria de seminare „Suntem nemuritori“.
Abordarea mea nu este ezoterica, nici religioasa, filozofica ori speculativa, ci strict rationala si ancorata in publicatii stiintifice de prim rang. Nu sunt nici terapeut, nici saman ori medium. Si in niciun caz nu intentionez sa infiintez o noua secta!
Ceea ce fac eu se cheama transfer de knowhow, de cunoastere. Te invat lucruri noi, dupa ce te dezvat de unele vechi. Iti sunt deci dezvatatoare si invatatoare in acelasi timp. In final, viata ta va fi mai echilibrata, mai calma, mai vibranta si mai puternica.
Invatand despre moarte, iti vei creste calitatea vietii.
MisiuneMisiunea Academiei Ars Moriendi este aceea de a aduna si de a da mai departe, catre toti cei interesati, cunoasterea stiintifica despre starile extinse de constienta, procesul transformativ numit moarte, imortalitatea si ceea ce urmeaza dupa ea.
• Dorim sa scoatem moartea din conul de umbra si frica, in care a fost plasata de secole, in mod nejustificat si s-o reintegram cu naturalete in existenta noastra.
• Dorim sa contribuim, prin informare rationala, la eliberarea unui numar cat mai mare de oameni de frica de moarte. Aceasta frica se naste din ignorarea adevaratei naturi a procesului de trecere numit moarte si din faptul ca am uitat cine suntem cu adevarat – fiinte imateriale, indestructibile, nemuritoare.
• Dorim sa informam si sa sensibilizam terapeutii si personalul medical fata de aceasta noua viziune stiintifica post-materialista, bazata pe fapte, astfel incat muribunzii sa primeasca nu numai ingrijiri ale corpului lor fizic, ci si spiritual.
• Dorim sa contribuim la eliminarea din vocabular a expresiei “trecerea in nefiinta”, deoarece nu corespunde realitatii. Nu exista “nefiinta”. Exista numai viata – uneori in corpul fizic, alteori in afara lui. A invata despre moarte inseamna a invata despre viata. Inseamna a trai o viata mai buna.
ViziuneAvem viziunea unei lumi transformate prin cunoasterea stiintifica de ultima ora.
• La nivel individual, sa fim neinfricati in fata vietii si a mortii. Sa fim familiarizati din timp cu taramurile non-tangibile, cu care ne vom confrunta dupa despartirea definitiva de corpul fizic.
• Sa stim cum sa ajutam o persoana apropiata, atunci cand moare. Sa stim cum sa ne ajutam pe noi insine, atunci cand vom muri.
• La nivel social, avem viziunea unei societati mai intelepte si mai pasnice.
sursa:DESPRE ACADEMIE
Marcaje