Comunități locale de întrajutorare


Zamfir Constantin Cătălin


Suntem la final de 2022..
Evoluția societății umane din ultimii ani ne-a demonstrat lipsa totală de sprijin din partea instituțiilor statului, atunci când apar situații de criză.
De asemenea, pe fondul plecării românilor în afara țării, rămân în urmă părinți și copii singuri, care au nevoie să fie ajutați.

Pe fondul acestor probleme, și având în vedere posibilele situații de criză din viitor, este nevoie ca cetățenii să creeze nuclee de întrajutorare în fiecare localitate, astfel încât să existe o situație centralizată atât cu cei care se pot implica să ajute, cât și o centralizare a celor care au nevoie de ajutor.

Crearea unei comunități locale de întrajutorare va presupune mai întâi o centralizare a resurselor disponibile din partea celor care doresc să ajute. Dintre cei care au mai mult timp, dorință de implicare și pricepere urmează să se aleagă un Comitet de conducere alcătuit din 3 persoane la comune, 5 persoane la orașe, 7 persoane la municipii/sectoare.
Dintre aceștia se va alege un Coordonator, pe termen de 3 luni – după care se va proceda din nou la alegeri, ce se vor termina cu reconfirmarea vechiului Coordonator sau numirea unui nou Coordonator pe o durată de 3 luni.
Pe măsură ce apar Comunități de întrajutorare în mai multe locuri în țară, toți coordonatorii vor fi adăugați într-un grup de comunicare pentru a putea să schimbe informații și să împărtășească experiențele din comunitatea pe care o gestionează.
Comitetul de conducere va putea sa ia decizia de a înființa o Asociație, de a folosi o Asociație existentă sau de a continua activitatea fără o entitate juridică. Indiferent de situație toate transferurile de bani (acolo unde este cazul) se vor face printr-un singur cont bancar ce se va deschide special pentru acest scop. Pe cat posibil.. se va încerca oferirea de bunuri/produse necesare celor aflați la nevoie, pentru a nu exista suspiciuni legate de gestionarea fondurilor colectate.
Comitetul de conducere se întâlnește săptămânal, sau de câte ori este cazul. La fiecare întâlnire se prezintă situația contului bancar, se centralizează și prezintă noile oferte de sprijin sau cereri de ajutor.
La începutul fiecărei luni, pe pagina de facebook sau site-ul propriu se prezintă raportul lunar de activitate, din care să reiasă ce bani au fost strânși, câți donatori au contribuit, câte persoane au fost ajutate și sumar.. în ce a constat ajutorul oferit.
Transparența va fi principiul de bază al Comunității locale de întrajutorare.
Se vor folosi toate căile posibile pentru a face cunoscută activitatea: fluturași, pagina de facebook, eventual site, instagram, anunțuri în presa locală, anunțuri pe site-uri gratuite, telefon, etc.
Se vor face chestionare ce trebuie completate de fiecare membru, apoi le centralizăm.
Ajutăm cu cumpărături, medicamente, o vorbă bună, transport, informații etc.
Cei care s-au oferit să ajute, dacă vor fi solicitați de Comitetul de conducere și nu se vor implica, după 3 astfel de situații vor fi scoși din baza de date a celor dornici să ajute, pentru a nu îngreuna activitatea de centralizare și întrajutorare a celor ce au nevoie.
Vă invit să veniți alături de mine în Comunitatea de întrajutorare Craiova sau începeți crearea unei comunități în localitatea unde locuiți.