C. Summit-ul propus cu tema cunoscută de dl. Ivan Birta pentru 1 noiembrie 2022 în Palatul Parlamentului României din București este fără precedent în zilele noastre. Momentul ales este crucial pentru istoria, limba și cultura României aflate în mare criză multilateral dezvoltată pe toate planurile.
Poate că unii vor zîmbi flegmatic privind afișul acestei inițiative în Palatul Parlamentului României.
Ce mai poate face cultura și educația, atît de micșorate și nebăgate în seamă, cu un buget de stat atît de mic după 1989?
Peste drum de Senat este Casa Academiei Române, unde sunt găzduite multe dintre institutele de cercetare științifică românească, cu totul sub zero virgula zero și o cifră (0, 0 și...). Viitorul cercetării științifice este sumbru, dacă nu cumva chiar incert, inert, insuficient. Pare că cercetarea a murit înainte de a se naște. În același timp, inteligențele ne pleacă încă de pe băncile liceelor, ale facultăților. Parcă fiecare elev/student care dovedește în întrecerile academice, olimpiade și alte concursuri geniul cu care este înzestrat îmi provoacă o strîngere de inimă pentru că ei, prin participarea la astfel de concursuri se expun pe niște piețe de pe care cei cu bani îi pot cumpăra. Inteligențele noastre vor fi stoarse precum o lămîe și, după ce izvorul lor creator inventator seacă, îl trimite la vatră cu cîteva diplome și medalii întru amintirea a ceea ce ar fi fost dacă ar fi fost în țara natală...
Creșterea la două cifre înainte de virgulă ar putea accelera ieșirea din prăbușire și urcarea la nivelul statelor civilizate ale lumii. Uriașul sistem uriaș de furt al inteligentelor, al resurselor de orice fel de pe suprafața Terrei, este bine pus la punct. Fără acest efort exponențial în vremurile noastre suntem condamnați la înapoiere în veci. Ni se înstrăinează sufletele geniale, talentele din moși strămoși, ni se risipesc tradițiile, ridiculizate de niște derbedei globaliști. Ce pot face azi cîteva minți istețe, prin surse proprii, pe cont propriu, fără bugete de cercetare în domenii sensibile ale cercetării fundamentale?
Așa ne vor îngropa izvorul creativității, al ingeniozității, al inteligenței divine, ni-l vor seca definitiv.
Deși cercetările sunt în curs, pot afirma că limba noastră este divină, este de la atlanți, de la Thoth Atlantul (vezi Tablele de smarald), și prin urmare inteligența aceasta vine din cer, de sus, trăiește nemuritoare în trupurile noastre trecătoare. Nemurirea se face din tată în fiu, din mamă în fiică, aceasta este cultura nemuritoare a neamului. De aceea și cultura noastră este cultură - mumă, de la națiunea- mumă, matcă a Europei. Limba noastră este divină... noi suntem fiii Cerului...fiii Luminii.
O componentă vitală a culturii este știința, iar vîrful de lance al științei este cercetarea științifică
Desigur, în vremuri vitrege apar, datorită nevoilor sociale, oameni de care țara are lipsă, dar cum apar, cum dispar în lume, unde există laboratoare, echipe de cercetare experimentale experimentate. Putem oare să îi oprim din cercetare acasă la noi pentru ca ei să se zbată în neputință, cînd în lume cursa acerbă a racolării de inteligențe încă de pe băncile liceelor și ale facultăților este vitală pentru marile puteri? România se va ridica în momentul în care tinerii geniali cu care ne mîndrim vor voi să stea acasă, să pună inteligența și voința lor în slujba creșterii patrimoniului cultural științific românesc, în slujba României. Sau, după ce se instruiesc acolo unde vor și sunt, se vor întoarce cu arme și bagaje pe meleagurile natale spre a împlini accelerarea înălțării României pentru a fi printre cele 10 națiuni geniale ale lumii.
Din păcate, lumea aflată în conflict deschis pentru schimbarea naturală a conducerii unipolare, dezvoltă în special cercetarea militară, modalități de cercetare a Cosmosului pentru descoperirea de resurse pe Terra, pentru a aduce resurse de pe Lună, asteroizi, planete și sateliții lor din sistemul solar.
Țara noastră are resurse de inteligență abundente, resurse naturale ale solului și subsolului suficiente pentru a fi printre primele 10 națiuni ale lumii de azi.
O țară ca a noastră nu este o țară săracă, dar are oameni săraci. Cauza? Proasta conducere a țării. O țară săracă, dacă e bine condusă devine bogată. România nu a fost lăsată să se conducă singură după nevoile naționale, ci i s-a ordonat din afară ce să facă și ce să nu facă. Bineînțeles, în interesul străinilor, de către străini, vecini, aliați sau protectori care ne-au devenit ulterior stăpîni. Așa ni s-a interzis să facem ceea ce trebuia să facem. Ca și acum. Avem nevoie de suveranitate și independență pentru a avea o cultură și educație cu viziuni întru eternizarea valorilor temporale dacoromânești de pretutindeni,
Îl felicit și pe această cale pe dl. cercetător științific, filolog, Ivan Birta care, pe cont propriu, în cursul unor perioade mari de timp a reușit să caute, să identifice și să procure prin cumpărare, prin relații, fiind bine informat unde se află și cum se pot achiziționa în interes național asemenea valori atît de necesare pentru identitatea națională, pentru cultura națională, ca dovezi despre începuturi, secvențe de istorie, consemnări în cronici străine despre oameni și instituții din vatra de formare a națiunii noastre.
Numai un om cult, iubitor de patrie și de adevăr face acest lucru de o viață întreagă și reușește să aducă dovezi clare, scrise, despre trecutul nostru glorios, despre fapte, oameni și întîmplări din vechime.
Dar, mai presus decît atît, a decis în prezent să facă o donație uriașă din comoara sa identitară către Arhivele Naționale ale Statului Român pentru a rămîne pentru totdeauna pe pămîntul țării, în condiții de siguranță a un tezaur identitar, ca buletine de identitate în eternitate pentru acest popor multimilenar.
Este dovadă de cultură și de educație înaltă din partea autorului care astfel consolidează scutul identitar istoric și cultural al României de azi cu dovezi inestimabile, verificate, atestate, în cheie dacoromânească.
Am primit spre sfirșitul iernii, cu mare interes invitația de a veni la Clocotici, localitatea de aproximativ 1 000 de locuitori în care dl. Ivan Birta ține comoara sa, în condiții modeste. Am călătorit noaptea, exact în perioada în care în Gara de Nord intrau primii refugiați bulversați de evenimentele din Ucraina după începutul conflictelor militare care se derulează și acum între Federația Rusă și Ucraina.
Curios și grăbit, am examinat cu sete și curiozitate nestinsă (cred că de curiozitate am să mor) și fost uimit de calitatea documentelor, de valoarea inestimabilă a lor, de ingeniozitatea și grija cu care erau păstrate, de modul profesional de arhivare și mai ales de numărul, calitatea, locul, proveniența lor. Clocotici este prima localitate de o mie de locuitori care are onoarea de a fi capitala celei mai bogate biblioteci – o veritabilă comoara de documente antice și medievale din România, dacă nu mă înșel, după cîte știu, din întreaga lume. Așadar, buricul cunoașterii în domeniu este în prezent, acolo.
O academie pentru a fi academie adevărată trebuie să producă la infinit cunoaștere.
Acolo se află produse ale cunoașterii la nivel de academie europeană.
Nu m-am putut abține să răsfoiesc pe unele dintre documente ca să verific cît pot, avînd certificate naționale de traducător în spaniolă, engleză, franceză și rusă – obținute prin concurs național. Totodată am urmat cîțiva ani cursuri de arabă și chineză la care nu am mai avut pretenția de a mă prezenta la examene de traducător. Totuși am identificat documente în sanscrită, tibetană, în dialecte nord africane, pe lîngă latină, greacă, slavonă, alte limbi balcanice vecine României și nu numai. Las plăcerea domniei sale să anunțe în conferința publică din București descoperirile sale unice, inclusiv unele care doboară falsurile pe care cîteva manuale oficiale ale țării le susțin și care, din acest moment, nu vor mai fi prezente în manualele școlare, de liceu sau universitare. Sper că vor fi recunoscute și puse în circulație documentele autentice, cu marca Ivan Birta.
Trăim aici un moment istoric, lingvistic, spiritual de mare altitudine.
Nu mă pot pronunța la modul absolut asupra valorii acestor documente de valoare, unicate, unele dinaintea erei noastre, antice, medievale și pînă prin secolele apropiate de finalul secolului XIX și XX. Nu am cum să le inventariez aici. Nu acesta este scopul pe care mi l-am propus. Sunt inestimabile, adică nu pot fi echivalate cu alte documente identitare, sunt unicate. Trebuie să fie oficializate, realizate în copii legalizate catalogate și asigurate pentru a exista ca dovezi identitare naționale pentru siguranța existenței lor și a noastră peste milenii, mai departe. După ce vor fi evaluate de către specialiști autentici, catalogate, arhivate după toate normele arhivisticii, se vor pronunța oamenii din instituțiile de stat specialitate, iar măsurile stricte de siguranță a patrimoniului cultural național românesc trebuie respectat la nivel internațional.
Mi-a mărturisit că ar dori să le doneze Academiei DacoRomâne (ADR) pentru că o astfel de comoară arhivistică este prea mult pentru o localitate rurală de lîngă Reșița, în Caraș-Severin. Acolo este găzduită în camere asigurate în mod serios, într-un castel adevărat, pe o înălțime remarcabilă într-un mediu împădurit miraculos și spectaculos, imobil excelent restaurat și întreținut. Înconjurat de o grădină moștenită de la iluștri înaintași acest castel este și sediu Asociației Românilor din Balcani pe care a fondat-o domnia sa. Din nefericire, sediul legal al ADR din București este impropriu, iar cel din localitatea Traian- Ialomița este în curs de amenajare. Covid -19 a avut un efect catastrofal și asupra ADR pentru că printre marile pierderi ale noastre au fost tocmai lingviști longevivi consacrați care ar fi putut desluși unele din documentele din arhiva Birta în mai multe limbi clasice și asiatice, dar număprul lor și limbile străine cunoscute de ei nu sunt de ajuns. E nevoie de instituții de stat bine platite și competente, de o muncă susținută pe parcursul unor decenii. Prin urmare i-am sugerat domniei sale să facă această donație unei instituții de stat care are evidență documentară înregistrată corespunzător, pază militară, să aibă spațiu corespunzător, conform legii patrimoniului cultural național și, mai ales, arhiviști și cercetători istorici profesioniști, dedicați, cunoscători ai limbilor pămîntului întreg. Acolo trebuie să fie în eternitate depozitate ca într-un tezaur identitar ce nu va mai fi scos niciodată din țară, în nici o situație care s-ar abate asupra țării noastre.
Cariera domniei sale în mare parte diplomatică și politico-diplomatică i-a permis să colinde prin lume după documente (a cochetat o vreme și cu afacerile, probabil), să găsească ținte precise și să achiziționeze documente de identitate despre cultura universală și cultura ancestrală a strămoșilor noștri.
Ivan Birta a făcut mai mult pentru România decît unele academii întregi subvenționate de state.
Am primit cîteva cărți scrise de domnia sa, adevărate teze de doctorat, unicate ca teme și concluzii rezultate, unele de o valoare europeană integrală, altele în curs de redactare. Este admirabil stilul caracteristic domniei sale de a redacta, de a prezenta adevărul, de a evalua și a cataloga, de a așeza la înălțimea sa fiecare cuvînt, fiecare propoziție tradusă, fiecare frază, fiecare pagină originală. Dacă ar fi putut cuprinde toate limbile vechi ale Terrei în înțelesul filologic, lingvistic, probabil că mult mai devreme ar fi fost remarcată munca sa neistovită pentru adevărul despre cultura și educația națională din vatra de formare a neamului românesc. Oricum, ce poate face un om de unul singur în fața unor adevăruri istorice de esența patrimoniului cultural național și universal? Firele albe de păr distinse atestă zbaterea și bucuria descoperirilor pe care le-a produs în literatură, în istoria limbii și atestarea documentară a culturii noastre.
Probabil că vor trece decenii pînă se vor scoate la lumină, se vor traduce în limba română și alte limbi, de preferință, în limbile de circulație internațională toate comorile de care dispune dl. Birta în splendoarea doveditoare a acestora despre noi, despre națiune, despre România și lumea în care trăim.
Ceea ce îl supără, îl surprinde în mod neplăcut, făcîndu-l să spună ceva care se opune convingerilor, intențiilor sau așteptărilor, dorințelor sale, este că instituțiile de stat care sunt plătite pentru ceea ce a făcut domnia sa de o viață de om, nu numai că nu și-au împlinit menirea lor, dar chiar unii reprezentanți din categoria experților cu pretenții academice l-au jignit cînd le-a prezentat cîteva dintre ele, acuzîndu-l de uz de falsuri intelectuale, plastografii etc., pentru a-și mări meritele pe care nu le-ar fi avut și nu le-ar avea.
Așadar, deși face ceea ce trebuiau să facă instituțiile statului nostru, pe deasupra mai este și acuzat că vine cu falsuri, prezintă făcături, pentru a se lustrui pe sine. Pe de o parte, înseamnă că acele instituții și personalul care s-ar fi exprimat în acest sens, cu argumentele titlurilor și recunoașterea academică, deci cu autoritatea acordată la nivel academic, fie este incompetente, fie că din invidie sau prostie unii indivizi se pronunță aiurea, frînînd entuziasmul său, dorința sa de a fi util istoriei identitare a culturii și civilizației românești, neamului nostru în concertul valorilor culturale internaționale și universale. Iată cum prostia ”academică” a unora ucide adevărul și îngroapă patrimoniului cultural etern al națiunii eterne. Ceea ce ne unește în luptă este, din partea mea, faptul că Academia Română – bugetară și tributară viziunii latiniste, romaniste a istoriei noastre, refuză să recunoască numeroasele dovezi rezultate din unele cercetări recente în cheie dacică, daco-getică. Este cunoscut faptul că cei din sud ne-au numit geți, cei din apus daci, iar cei de la răsărit rumuni. Avem dreptul istoric să ne autodefinim. Noi suntem atlantodacoromâni – urmașii atlanților în Europa, atlantopelasgoramanovalaholatinoromanorumunotracog etovlahodacoromâni, pe scurt: DACOROMÂNI, fără cratimă – licența FADR”TDC”), adică DACI, ROMÂNI! Nu dăm nume, nu este cazul să creăm falii la acest nivel.
Cert este că dl. Birta a trecut peste astfel de întîmplări și a continuat cu credință și tenacitate să facă exact ceea ce a făcut cel mai bine în viață, lăsînd o moștenire uriașă ”Arhiva Ivan Birta”. Și a învins. Dl. Birta este un învingător, cu o familie minunată, cu o carieră minunată, cu realizări superbe pentru neam și țară.
Personal, pe timpul unei expuneri în cadrul unui simpozion organizat de mai multe societăți cultural-științifice, printre care și Academia DacoRomână, în Palatul Culturii din Drobeta Turnu Severin, mi-am exprimat în mod public uimirea și admirația față de personalitatea domniei sale care a lăsat pur și simplu sala fără respirație. Atît de uluitoare sunt unele din documentele prezentate, atît de clare și bine exprimate erau încît am afirmat din prezidiu, în șoaptă, acolo unde eram alături de alți direcționali ai simpozionului că într-o viață de om nimeni nu ar fi putut realiza așa ceva cu resurse proprii, în interesul românilor noștri. La final, am purtat o discuție între patru ochi pe îndelete cu domnia sa ca de la cercetător științific la cercetător științific. Vă asigur, a fost o întîlnire de suflet, la mare altitudine, de neuitat.
Vocația de cercetător științific dedicat de o viață de om pentru ceea ce a realizat deja s-a finalizat prin lucruri excepționale. De aceea, acest om binemerită de la neamul nostru onoruri și titluri dintre cele mai înalte și mai respectabile în lumea academică. Practic, prin lucrările scrise, prin descoperirile făcute, concluziile pe care le-a extras din îndelungatele și complicatele cercetări pe care le-a dus la bun sfîrșit, domnia sa ar fi putut obținut o serie întreagă de doctorate pentru fiecare lucrare în țara noastră și nu numai.
Prezint scuzele mele în numele Academiei DacoRomâne pentru incidentele și suferințele datorate unor oameni din Academia Română – academie în care, după de am demisionat din Armată, am lucrat în calitate de cercetător științific la Institutul de cercetări juridice, unde am îndrăznit să obțin un doctorat în drept (în Academia Română).
D. Personalitatea Ivan BIRTA. Pentru toate cele de mai sus dl. Ivan Birta a devenit succesiv doctor în dacoromânistică al Academiei DacoRomâne, doctor honoris causa al aceleiași instituții și... a primit cea mai înaltă recunoaștere pe care o poate acorda Academia DacoRomână: supremul Titlul și diploma de PĂRINTE AL PATRIEI.
”Unde cultură și educație nu e, nimic nu e!”
Îmi reamintesc faptul că în urmă cu peste un deceniu, Academia DacoRomână a primit în cutia poștală de la sediul legal (o garsonieră din Drumul Taberei, zona Favorit), o invitație de la SVENSKA ACADEMIENS NOBELKOMMITTE pentru a face propuneri de candidați la PREMIUL NOBEL.
Astfel, de îndată ce am constatat la fața locului că la Clocotici există un om excepțional care a săvîrșit fapte de excepție pentru cultura și educația neamului nostru, aducînd la lumină valori de mare interes național, am întocmit împreună cu dl. Birta documentele necesare pentru DOSARUL DE CANDIDAT LA PREMIUL NOBEL înaintat Comitetului Nobel la data de 16 mai 2022.
De azi înainte IVAN BIRTA, prin Hotărîrea Senatului FUNDAȚIEI ACADEMIEI DACOROMÂNE ”Tempus DacoRomânia ComTerra”, este președinte de onoare al Academiei DacoRomâne, alături de președintele în eternitate, marele NICOLAE DENSUȘIANU.
GAUDEAMUS IGITUR! VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!
DACIA VA RENAȘTE ÎN ROMÂNIA PRIN ADEVĂR, DREPTATE, MUNCĂ ȘI CREDINȚĂ!
Geo Stroe, un dac liber și neastîmpărat
Veniți cu noi!
București, 17.10.2 022 d.Chr.(după Christos),17 .10. 7 530 d.Fl. (de la Facerea Lumii),
17.10.12 022 d. Zm. (după Zamolse), 17.10.35 022 d.Th. (după Thoth Atlantul), 17.10.172 d.Em. (după Eminescu)
Marcaje