Prefaţă
CANALIZAREA TEOLOGICĂ A VIZIUNII
La început de septembrie 2005, Maica Veronica le-a spus călugăriţelor din obştea sa, că peste puţine zile se va muta la Domnul. Ele erau în lacrimi lângă ea, tăceau. Dar, un lucrător de la grădină aîntrebat neliniştit:„- Şi ce-o să se întâmple aici, cu obştea mare ? Cine o să conducă Mănăstirea după ce plecaţiDincolo?”Maica Veronica a răspuns spontan:„- Cum, cine ? Eu o să conduc Mănăstirea ! Eu o s-o conduc de-acolo de sub dudul de laBiserică !”Pe 18 septembrie, duminică la amiază, Maica Veronica de la Vladimireşti a fost înmormântată subdud. S-au strâns acolo mii şi mii de oameni, să fie prezenţi la aşezarea trupului său în mormânt.Întoarcerea la Domnul a Maicii Veronica a fost trecută sub tăcere de toate instituţiile bisericeştisau laice; nici un comunicat de presă din partea B.O.R. în memoria acestei Stareţe de o mare anvergurăduhovnicească. În ciuda acestei tăceri oficiale, mult popor s-a adunat la Vladimireşti, ca la marileevenimente ale sufletului. Maica Veronica este, continuă să fie o prezenţă intens resimţită, şi călugăriţeledin obştea mare, şi pelerinii resimt prezenţa ei. Aşa cum tonică şi veselă a promis la plecare, ea continuăsă conducă, să îndrume, să inspire sfat şi sănătate, de acolo, de sub dud.
Atingeri revelatorii
Vasilica Gurău, viitoarea Maică Veronica, s-a născut într-un sat lângă Tecuci, în 1920. Sau în1922, după o îndreptare adusă mai târziu, care trebuie cercetată în acte. A vădit de copil o sensibilitate particulară, înzestrare spre atingerea unui alt plan al realului. Povaţa religioasă a mamei, absorbită cufervoare de către fiică, a orientat această înzestrare.Şocul iniţiatic, adică acea zguduire care te mută definitiv din planul simţurilor în planul duhului,Vasilica l-a primit la 9 ani, de la mama ei. Mama era pe moarte (s-a stins tot într-un septembrie, în 1929).Copila Vasilica, plângând, a întrebat-o pe bolnavă:„- Toţi spun că ai să mori. Ce-o să mă fac singură ?”Mama i-a răspuns:„- Eu numai te-am adus pe Lume; dar tu ai o altă Mamă, Cea adevărată: MAICA DOMNULUI.Ea îţi va purta de grijă. La Ea să te rogi; de la nimeni să nu aştepţi milă, decât numai de la Ea.”Şi i-a încredinţat icoana Prea Curatei, care se afla pe peretele casei. Copila a simţit un fior răscolitor, a simţit bucurie şi protecţie, a ştiut că are Mamă. De atunci, ea s-a aflat într-o relaţie extrem deapropiată cu Maica Domnului (aşa cum poate, doar la unii călugări de pe Athos am putea vedea). Aceastaîi apărea la orice evocare sau spontan, fără evocare. Îi apărea prin semne clare, prin inspiraţie, princoincidenţe favorabile. În situaţii grele, ea cerea: „Măiculiţa Domnului, dă-mi lămurire ! Ce să fac ?” şi primea răspunsul.Primele Descoperiri religioase i s-au făcut cu claritate în 1937. Lucra la câmp şi deodată în minteaei s-a produs o Lumină, şi în faţa ei a văzut o Lumină care o umplea de fericire (a văzut-o şi sora saGhiniţa, care lucra pe câmp), şi a auzit o vestire. I s-a dat îndemn ferm să spună lumii să se îndrepte, să seschimbe!Această îndemnare vizionară i se făcea după ce ea trecuse prin multe suferinţe şi nedreptăţi. Între9 şi 11 ani, orfana Vasilica a fost supusă unui regim de suprimare de către o rudă haină. Această rudă i-aspus în faţă copilei că vrea s-o omoare; două ierni a dormit într-un grajd fără uşă şi a fost înfometată. Dar a supravieţuit şi a ieşit întărită; a reuşit să fugă de la acea rudă haină; şi n-a purtat pic de ranchiună, n-asimţit răzvrătire sau ură împotriva acelei rude sub-umane. A perceput - uimitor de corect – că persecutorulei era el însuşi o victimă a unei naturi umane imperfecte, căzătoare. Astfel, prima Viziune a ei are valoarereparatorie nu în plan personal, ci în plan uman, amplu. Glasul divin din profunzimile ei izbăvitoare i-a poruncit: „Spune-le oamenilor să se pocăiască !” De fiecare dată când a suferit prigoane (şi au fostmulte !), Maica Veronica nu a acuzat un persecutor imediat, ci se ruga pentru îndreptarea firii oamenilor.A cerut şi a primit blagoslovenie de la Sf.Sinod şi de la episcopul zonal să propovăduiască lumii2
aceste prime Descoperiri. Semnificativ acest fapt: tânăra Vasilica şi viitoarea Maică Veronica a cerutmereu supervizare teologică pentru Vedeniile sale şi a cerut binecuvântare ierarhică pentru a le propovădui sau a le pune în practică. Se înlătură de la bun început suspiciunea vreunei desprinderi derânduiala ortodoxă
Marcaje