Elizabeth Gilbert: “Ceea ce cauți, te caută pe tine.”
Care este diferența dintre Pasiune, Muncă, Profesie și Vocație.
“Primesc multe întrebări de la oamenii care caută sensul sau scopul vieţii. Alții cer sfaturi cu privire la profesie – în special dacă sunt profesii din domeniul creației. Iar alţii sunt confuzi, ei nu înțeleg unde se duce energia lor. Există o diferența între cele patru cuvinte foarte importante legate de modul în care ne trăim viaţa.
1. Pasiunea
Pasiunea este ceea ce faci pentru plăcere, relaxare, divertisment sau din curiozitate. Este ceva ce faci în timpul liber. Pasiunile pot veni și pleca – poți experimenta o perioadă un anumit hobby, iar apoi să treci la ceva nou.
Uneori pasiunea pe care o ai îţi poate aduce niște bani, însă sensul nu este în ei – și nu ar trebui să fie. Pasiunile sunt importante, deoarece ne amintesc că nu totul în viață trebuie să fie determinat de productivitate, eficiență, profit și destinație. Pasiunile sunt plăcute şi nu ar trebui să uiți despre asta – gândul despre pasiune trebuie să te ajute să te relaxezi.
2. Munca
Pasiunea este opțională, iar munca este absolut necesară. Cu excepția cazului când ai un capital, ai câștigat la loterie sau cineva te întreține financiar. De fapt, aş spune, că chiar şi atunci când nu ai nevoie de bani, oricum trebuie să ai o slujbă. Atunci când muncești simți că ai mai multă demnitate şi respect.
Munca – este despre cum te îngrijești în această lume. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegi referitor la muncă: ea nu trebuie neapărat să fie extraordinară. Ea poate fi plictisitoare, chiar “nedemnă de tine”. Nu trebuie neapărat să-ți umple sufletul. Nu trebuie. Am avut mai multe locuri de muncă ciudate și greșite. Şi nu contează. Nu eşti obligat să-ţi iubești munca. E suficient să AI UN LOC DE MUNCĂ şi să-ţi îndeplinești sarcinile cu respect. Desigur, dacă o urăști din tot sufletul, mai bine caută-ţi alta.
Trăim într-o lume materială unde fiecare trebuie să facă ceva pentru bani. De aceea fă ceea ce trebuie să faci, primește-ţi salariul, apoi mergi şi trăiește-ţi viaţa aşa cum dorești. Munca este vitală, dar nu o transforma în viața ta. Nu este ceva atât de serios. Este doar un loc de muncă – un lucru foarte important și în același timp neimportant.
3. Profesia
Profesia și munca sunt două lucruri diferite. Munca este o sarcină pe care o faci pentru bani, în timp ce profesia – este ceva ce creezi mulți ani cu energie, pasiune și angajament.
Nu eşti obligat să-ți iubești munca. Dar sper cu adevărat, că îți iubești meseria – pentru că dacă nu este așa, atunci ai ales greșit și trebuie să o abandonezi, să-ți găsești un loc de muncă nou sau să alegi o altă profesie.
Profesiile sunt investiții uriașe. Pentru profesii este nevoie de ambiție, strategie, presiune și energie. Profesia – este relația ta cu lumea. Profesia este o alegere. Și dacă faci această alegere, asigură-te că este foarte importantă pentru tine. În caz contrar, riști să-ţi pierzi energia într-un maraton fără țintă.
4. Vocaţia
Vocația este chemarea ta. Este un apel care vine direct din Univers și e transmis prin aspirațiile sufletului tău. Și dacă profesia este relația dintre tine și lume, atunci vocația este relația dintre tine și Dumnezeu.
Vocația este un jurământ personal. Dacă profesia depinde de alți oameni, atunci vocația îţi aparține doar ţie. Poţi fi alungat din profesie, însă nimeni nu-ţi poate lua vocația.
Vocația nu are nicio legătură cu banii, profesia, statutul sau ambiția. Ea vine din talentul, gusturile, pasiunile şi ciudățeniile tale. Ea te cheamă chiar şi atunci când nu prea o auzi. “Ceea ce cauți, te caută pe tine” – spunea Rumi. Când eşti de acord şi dedicat vocației tale, mintea ta se linişteşte. Acceptând invitația divină a vocației tale, devii puternic. Tu ştii că atâta timp cât te miști în direcţia ei, totul este bine.
Am senzația că mulți oamenii caută sensul vieții, neînțelegând aceste patru cuvinte: Pasiune, Muncă, Profesie, Vocație. Oamenii amestecă aceste concepții, le înțeleg greșit, încearcă să le obțină pe toate patru dintr-o dată, sau îşi imaginează că e unul şi același lucru.
Nu încercați să amestecați acele lucruri, care probabil, nu necesită amestecare. Nu luați munca ca pe o profesie, profesia ca pe o vocație, vocația ca pe o pasiune, iar pasiunea ca pe o muncă. Înțelege în mod clar ce reprezintă fiecare din aceste concepții şi ce poți aștepta de la fiecare.
Sursa
Marcaje