→ Credințe Raționale
Credințe raționale și iraționale
1. Poate fi foarte neplăcut și dureros ceea ce mi s-a întâmplat sau ce mi s-ar putea întâmpla, dar întotdeauna ar putea fi mai rău.
2. Cu toate că nu–mi doresc și nu-mi place, pot suporta ușor, greu sau foarte greu tot ceea ce nu mă omoară.
3. Pot spune că am făcut o prostie, o greșeală sau că am avut un eșec, însă știu că este omenește și eu rămân o persoană valoroasă doar pentru că exist.
4. Aș prefera, mi-ar plăcea și fac tot ce ține de mine să fac lucrurile perfect, să câștig simpatia tuturor, să obțin tot ce-mi doresc.
→ Decalogul Raționalității
1. Mi-ar plăcea să reușesc în tot ceea ce-mi propun și fac tot ceea ce depinde de mine în acest sens, iar dacă nu reușesc NU înseamnă că sunt fără valoare ca om, ci doar că am avut un comportament mai puțin performant pe care îl pot îmbunătăți.
2. Mi-ar plăcea să reușesc în tot ceea ce-mi propun și fac tot ceea ce depinde de mine ca acest lucru să se întâmple, dar dacă nu reușesc este doar foarte rău, dureros, greu, fără a fi însă cel mai rău lucru din lume care mi se poate întâmpla.
3. Mi-ar plăcea să reușesc în tot ceea ce fac, și fac tot ceea ce depinde de mine în acest sens, dar dacă nu reușesc, pot suporta mai greu sau mai ușor acest lucru și pot să mă bucur în continuare de viață.
4. Mi-ar plăcea ca toţi să se comporte cinstit/corect/frumos cu mine şi fac tot ceea ce depinde de mine ca ei să se comporte aşa, dar dacă nu se întâmplă asta, nu înseamnă că ei sau că eu suntem fără valoare ci doar că a greşi e omeneşte (neetichetare, normalizare).
5. Mi-ar plăcea ca ceilalţi să se comporte cinstit/corect/frumos cu mine şi fac tot ce depinde de mine ca ei să se comporte aşa, dar dacă nu se întâmplă asta, nu e cel mai rău lucru din lume care mi se poate întâmpla, cu toate că uneori poate fi foarte neplăcut şi dureros (decatastrofare).
6. Mi-ar plăcea ca ceilalți să se comporte mereu cinstit și corect, și fac tot ce depinde de mine ca ei să se comporte așa, dar dacă nu se întâmplă asta, pot tolera și pot suporta mai greu sau mai ușor acest lucru, chiar dacă este neplăcut.
7. Mi-ar plăcea ca viața să fie dreaptă și ușoară, și fac tot ceea ce ține de mine în acest sens, dar dacă nu este așa mereu, nu înseamnă că viața e rea, ci doar că lucrurile nu sunt mereu cum doresc eu, iar eu rămân aceeași persoană valoroasă.
8. Mi-ar plăcea ca viața să fie dreaptă și ușoară, și fac tot ceea ce ține de mine în acest sens, dar dacă nu este așa mereu, nu e cel mai rău lucru din lume care mi se poate întâmpla, cu toate că, uneori poate fi foarte neplăcut şi dureros (decatastrofare).
9. Mi-ar plăcea ca viața să fie dreaptă și ușoară, și fac tot ceea ce ține de mine în acest sens, dar dacă nu este, pot tolera și suporta, mai ușor sau mai greu, acest lucru, chiar dacă este neplăcut.
10. Singurul lucru care trebuie este că nimic nu trebuie cu necesitate.
→ Credințe Iraționale
1. Este groaznic, catastrofal și îngrozitor că mi s-a întâmplat așa ceva sau dacă mi s-ar întâmpla asta.
2. Nu suport să mi se întâmple așa ceva, nu suport această situație și nu suport aceasta stare. N-aș suporta așa ceva.
3. Sunt un prost, incapabil, un ratat și nu valorez nimic pentru că nu am reușit ce mi-am dorit, ca ceilalți se poartă cu mine așa și ca viața mea este așa cum este.
4. Ar trebui neapărat să fac totul perfect, să câștig simpatia tuturor și să mă trateze toți cinstit și corect și să obțin tot ce-mi doresc.
→ Decalogul Iraționalității
1. Ar trebui să reușesc mereu în tot ceea ce fac, altfel sunt fără valoare, slab, inferior.
2. Ar trebui neapărat să reușesc în tot ceea ce fac altfel este groaznic și catastrofal (cel mai rău lucru care mi se poate întâmpla).
3. Ar trebui neapărat să reușesc în tot ceea ce fac, altfel e insuportabil.
4. Ar trebui neapărat ca ceilalţi să mă trateze cinstit/corect şi să se comporte frumos cu mine, altfel înseamnă că sunt slab/inferior/neimportant şi/sau ei sunt oameni răi (evaluare globală negativă şi autoevaluare globală negativă).
5. Ar trebui neapărat ca ceilalţi să mă trateze cinstit/corect şi să se comporte frumos cu mine, altfel este cel mai rău lucru din lume care mi se poate întâmpla (groaznic şi catastrofal).
6. Ar trebui neapărat ca ceilalți să se comporte mereu cinstit și corect, așa cum consider eu, altfel nu pot suporta situația.
7. Ar trebui neapărat ca viața să fie dreaptă și ușoară mereu, altfel sunt o persoană slabă, fără valoare și viața este rea.
8. Ar trebui neapărat ca viața să fie dreaptă și ușoară, altfel este cel mai rău lucru din lume care mi se poate întâmpla (groaznic şi catastrofal).
9. Ar trebui neapărat ca viața să fie dreaptă și ușoară, altfel nu pot suporta situația.
10. Ar trebui neapărat ca eu, ceilalți și/sau viața să...
Marcaje