Isus – simple priviri asupra Mântuitorului
- fragmente -
Frumusetea lui ne transformă(o)
"Eu, cel care conversez cu tine..."(o)
Non-rezistenta ca adevarata biruinta(o)
„Tu esti al meu. Eu sunt al tau.”(o)
"Nu exista mai mare dragoste..."(o)
Meditatii noi (aprilie 2009):
Natura întreagă este orientată... Natura murmură numele lui Iisus(o)
Lasă-mă să închid cărtile(o)
Nota: subtitlurile si sublinierile îmi apartin(n.t.)
VIII Frumusetea lui ne transformă
În Isus Cristos, calea şi realizarea ei se identifică. Dacă intrăm pe cale, care este Cristos, am si ajuns deja. Oricare ar fi problema (şi nu este vorba doar de mari probleme spirituale, ci de problemele cele mai umile şi mai zilnice), ajungem la rezolvarea ei îmbrăţişându-l pe Isus, unindu-ne mai intim cu El. Aceasta nu scuteşte de reflectare, nici de tehnicile adecvate, dar gândirea noastră va opera în lumina lui Cristos.
Cutare problemă concretă (decizie importantă de luat, scrisoare de scris, relaţii personale, sarcini profesionale etc.) mi se impune. Ce trebuie să fac, Doamne?
Copilul meu, uneşte-te cu mine mai înainte de orice. Fii sigur că în mine problema ta particulară este rezolvată. Dacă într-adevăr mă vezi, vei vedea soluţia prin mine, ca prin transparenţă. Exersează-ţi raţiunea, dar în lumina mea, în dependenţa de inima mea.
Marta crede că fratele ei va învia în zilele din urmă. Isus îi răspunde: „Eu sunt învierea”. Cele două învăţături ale acestei fraze. Învierea nu este o realitate pur escatologică, proiectată într-un viitorul ultim. Învierea este, într-un fel, o realitate dată deja; ea există deja. Şi chiar persoana Mântuitorului este cea care, de acum înainte, este cauza şi puterea de înviere a morţilor. Nu prin imaginaţie sau memorie, ci prin unirea cu Cristos, îi întâlnim, în această clipă chiar, pe cei pe care i-am iubit şi care au părăsit pământul.
Această unire cu persoana lui Cristos nu este posibilă decât dacă noi ridicăm în faţa noastră, dacă purtăm în noi înşine o imagine intens reală a lui Isus. Imagine: aceasta nu vrea să spună „imaginaţie”. Nu o pictură mentală (deşi, la început, aceasta poate fi utilă). Ci o anumită viziune interioară, cu trăsături nedesluşite. Aceasta nu se poate descrie din afară.
Petru umblă pe ape. Atât timp cât priveşte la Isus, atât timp cât se îndreaptă spre el, el poate umbla pe valurile lacului. Dar când priveşte în jurul lui, când remarcă că vântul este puternic, el este cuprins de frică. Şi începe să se scufunde. Isus trebuie să întindă mâna pentru a-l apuca.
Dacă Petru nu ar fi fost atent la valuri şi la vânt, dacă şi-ar fi concentrat privirea numai asupra lui Isus, nu s-ar fi aflat în pericol. Credinţa lui n-ar fi fost zdruncinată.
Aici este şi cauza căderilor mele. Dacă aş fi capabil să privesc numai la Isus, dacă nu m-aş lăsa dus să iau în considerare pericolul sau ispita şi să încep cu ele un fel de dialog, atunci aş putea umbla pe ape. Toate greşelile mele au la origine o slăbire sau o dispariţie a imaginii lui Isus.
Dar cum să ridic în faţa mea o imagine a lui Isus destul de puternică care să învingă teama de pericol sau atracţia păcatului? O asemenea imagine nu este opera unui minut sau a unei zile. Ci este opera a luni de zile, a ani, a unei vieţi întregi. O imagine în grabă, superficială, a lui Isus este ca şi trasată pe apă. Ea se spulberă la cea dintâi briză, la cel dintâi şoc. Trebuie ca eu să formez pe îndelete şi în profunzime această imagine a lui Isus. Sau mai degrabă trebuie să ajung şi să mă menţin destul de maleabil pentru ca Isus să-şi graveze faţa lui pe inima mea.
Frumuseţea feţei Mântuitorului nu numai că atrage. Ea acţionează şi transformă. Dacă privirea noastră interioară este asiduă, frumuseţea lui Isus ne pătrunde, pe măsura acestei asiduităţi.
Doamne, arată-mi faţa ta; şi toate dificultăţile mele se vor topi ca zăpada în faţa soarelui. Contemplând faţa ta, vom fi absorbiţi în lumina ta, înălţaţi din limpezime în limpezime, schimbaţi în chipul tău.
(18 dec.2006)
http://www.ceruldinnoi.ro/pages/Lev%...eur.htm#crucea
Marcaje