Scris de cipm Duminică, 03 Aprilie 2011 13:29 In general imi place sa-mi adaptez lucrurile pe masura necesitatilor mele sau chiar sa mi le fac de la "zero".
La fel s-a intamplat si cu stupii. In tainele apiculturii am fost initiat de un prieten mai in varsta d-nul Tavi Moldovan. Este un inginer proiectant pasionat de apicultura.
A incercat tot felul de lazi, iar in final a hotarat ca sistemul Daddant pentru cuib si 1/2 Daddant pentru caturile de cules si se potriveste cel mai bine cu modul lui de lucru. Anul de gratie a fost 2005, insa poate anumite solutii sunt de folos si acuma
Cum eram la inceput si cu lazi de imprumut am hotarat sa-mi construiesc singur lazile. La bloc ar fi fost destul de greu insa d-nul Moldovan m-a lasat "sa-mi fac de cap" in subsolul casei sale. 3 ore de dimineata si 3 dupa masa a fost timpul alocat cam 3 zile pe saptamana, incepand de prin Noiembrie astfel incat in primavara albinele au avut casuta noua.
Dintr-un metru cub de scandura mi-am facut 10 stupi completi cu un corp Daddant, un cat de cules, pivnita, podisor si capace, iar din resturile cazute mi-am facut ramele de 1/2.
Moldovan a pus la cale toata tehonologia insa asa fel incat sa lucram cat mai organizat si in serie. In cazul ca sunteti interesat cititi mai departe si poate va prinde bine.
Aici gasiti un releveu facut de mine iar mai jos povestea si imagini.
Nu am avut multe scule: un circular si dintr-un abricht si niste role s-a incropit o masina de subtiat.
Toate falturile s-au facut cu circularul reglat la distanta corespunzatoare iar pentru partile frontale (unde se sprijina umarul ramei) solutia a fost adaugarea unei sipci.
Desi scandurile au fost destul de late, am hotarat ca fetele lazilor sa fie facute din doua bucati pentru a preintampina o curbare a lor in conditii de umiditate/uscaciune.
Mai multe imagini gasiti in albumul foto
Marcaje