Cerul din noi
”Dacă punem faţă în faţă un om de ştiinţă şi un credincios, vom vedea că îndoiala omului de ştiinţă este sistematică, plină de încredere, de speranţă, de bucurie că poate distruge oricând ce a zidit – pentru că e convins de faptul că realitatea se află dincolo şi nu în cadrul sistemul pe care l-a construit. Aceasta trebuie să învăţăm şi noi, credincioşii, pentru viată noastră duhovnicească – atât în cele mai înalte forme de teologie, cât şi în cele mai simple experienţe ale vieţii creştine. Ori de câte ori ne aflăm la o răscruce, ori de câte ori suntem cuprinşi de îndoială, când mintea noastră are în faţă două alternative, în loc să spunem „Doamne, închide-mi ochii să nu văd asta, dă-mi tărie să rămân credincios celor pe care le ştiu că sunt adevărate”, ar trebui să zicem: „Dumnezeu îngăduie să zăresc o rază de lumină, o rază din realitatea unui lucru care m-a depăşit – care a depăşit micimea viziunii mele de mai înainte. Graţie Lui, am ajuns într-un punct în care pot să înţeleg mai mult şi mai profund”.
Antonie Bloom
Marcaje