„Acum, pentru prima oara de la facerea lumii, ii este ingaduit omului sa intre in atelierul lui Dumnezeu si sa lucreze alaturi de el. Cu cat trupul se preface in iubire, in curaj si in libertate, cu atat mai mult omul devine Fiul lui Dumnezeu”
…sufletul nu este o fantasmă adusă de vânt, a luat ceva din căldura şi siguranţa trupului, bucurându-se de frumuseţea lumii cu o plăcere trupească, de parcă ar avea gură, nări şi mâini cu care să mângâie lumea. Adeseori, omului îi lipseşte forţa de a-şi menţine intactă esenţa sa umană, se schilodeşte, vrând să scape uneori de suflet, alteori de trup; să se bucure de amândouă deopotrivă pare să fie o grea pedeapsă. Dar aici, în Grecia, sufletul şi trupul, nemuritoare elemente pline de graţie, ştiu să se amestece ca apa caldă cu apa rece, sufletul ia ceva din trup, iar trupul ia ceva din suflet. Şi astfel, omul, în pragul Greciei divine, trăieşte păstrându-şi intactă esenţa umană.
“E zadarnic, lumea pe care o râvneşti cu ardoare, o lume în care să nu fie nici frig, nici foame, nici oprimaţi, nu există şi nu va exista vreodată.” Auzeam, venind din adâncul inimii, răspunsul: “Nu există, dar va exista pentru că vreau, o doresc, o vreau cu fiecare bătaie a inimii mele. Cred într-o lume care nu există şi, crezând în ea, o creez; numim inexistent ceea ce nu am dorit cu putere.”
– Scrii poezii, vorbeşti, ai curajul să vorbeşti de sărăcie, de oprimare, de infamie, creezi frumosul din suferinţa noastră şi dus ai fost! Blestemată fie frumuseţea care te face să uiţi de suferinţa omenească!
Ce eliberare când trupul nu e prins în plasa preocupărilor spirituale şi rămâne pe pământ, curat şi nepătat, ca un animal! Creştinismul a întinat unirea bărbatului cu femeia, stigmatizând-o ca pe un păcat; odinioară era un act sacru, o supunere bucuroasă la vrerea lui Dumnezeu, în sufletul terorizat al creştinului a devenit un păcat. Înainte de Hristos, erosul era un măr roşu, după venirea lui, un vierme a intrat în măr şi a început să-l roadă.
Trăia odată în Arabia un rege tare viclean; în fiecare dimineaţă îşi aduna sclavii şi nu-i lăsa să înceapă lucrul până când nu poruncea soarelui să răsară. Într-o zi, a venit un bătrân, un înţelept şi i-a zis: “Nu ştii că soarele răsare fără să aştepte porunca ta?” “Ştiu bătrâne, ştiu, dar ce zeu ar fi acela pe care n-a putea să-l fac unealta mea?”
Mai mult:…Raport către El Greco | Evantaiul Memoriei
Marcaje