Iubirea – medicamentul lumii
Un mare pustnic a zis: „Ştii când va veni sfârşitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la un om la altul”. Când nu va mai fi cărare între tata şi mama, între părinţi şi copii, între copii şi biserică. Când va pieri iubirea şi ne vom da numai pe afaceri şi numai pe câştiguri şi numai pe minciunării şi numai pe alergări prin alte ţări, doar-doar ne-om îmbogăţi.
Nu păgânii, ci noi, creştinii, grăbim sfârşitul lumii, pentru că nu ne mai iubim.
Medicamentul lumii nu este streptomicina sau ştiu eu ce alt medicament. Salvarea lumii, medicamentul lumii este iubirea. Iertaţi-vă, iubiţi-vă, mai vizitaţi-vă, încurajaţi-vă, ajutaţi-vă.
„Ce să facem să scăpăm de împietrirea inimii?
Astea sunt lucruri care nu depind de un ajutor din afară. Astea depind de tine. Eu v-am dat o soluție. Nu să vă mângâiați cu faptul că le auziți. V-am dat un sfat: să fiți veseli. Cum să fiu vesel poate să spună cineva când nu pot să fiu? Dacă ești vesel, inima se desface și ea, este receptivă. Pentru că inima este adâncul cel mai adânc, cel mai profund din toate organele noastre pe care le avem. Inima este făcută de Dumnezeu ca să poată sta și El în ea, nu este ca orice organ. Inima asta, pe care o avem noi și bate și punem mâna pe ea, este un simbol al inimii. Inima este dincolo de ea. Are o profunzime dincolo de conștiință. Poartă în adâncul și în profunzimea ei acel punct extraordinar, pe care l-a făcut Dumnezeu chip și asemănare, acolo unde spune Mântuitorul: vom veni cu Tatăl și locaș la el Ne vom face. Asta este chipul și asemănarea, nu picioarele și ochii și urechile. Mintea este un subordonat al inimii.”
Mintea fiecăruia dintre noi se blochează câteodată şi, adesea, ne tulburăm pentru că nu reuşim să găsim o soluţie când suntem în încurcătură. Aceasta, însă, şi alte complicaţii au nevoie de multă reflecţie interioară înainte de a fi exprimate în cuvinte. Orice intervenţie din partea celuilalt în această frământare interioară, cu întrebări insistente ca: „Spune-mi o dată ce ai…” „Pe tine te frământă ceva…” sau „Dacă nu vorbeşti, treaba ta… ”, constituie motiv de enervare şi este lipsă evidentă de politeţe.
Convingerea că ştim foarte puţine lucruri despre consoarta noastră, chiar dacă suntem căsătoriţi de multă vreme, este unul din principalele motive care m-au determinat să scriu aceste scrisori. Să nu uităm aceasta şi să nu avem pretenţii exagerate.
Avem dreptul, desigur, să ştim unele lucruri despre tovarăşul nostru de viaţă „numaidecât, acum”. La fel şi el. Multe altele, însă, au nevoie de timp ca să poată trece puntea comunicării dintre noi. De aceea, a iubi aşa cum trebuie înseamnă să poţi avea răbdare. Tema aceasta este infinită. Aud din nou de departe cunoscutul toboşar care cântă, totdeauna, aceeaşi melodie: drumul către ceruri este lung şi anevoios! Acelaşi lucru se întâmplă şi cu arta comunicării dintre noi. Dacă, totuşi, insistaţi să o învăţaţi, este posibil să simţiţi, cândva, una dintre cele mai puternice emoţii; va fi clipa când veţi putea comunica fără cuvinte, „în tăcere”. Va fi o clipă minunată. Veţi face plimbări lungi, veţi sta pe malul mării şi, în aceeaşi clipă, sufletele voastre vor împărtăşi aceleaşi sentimente într-o comunicare tacită.
Cuvintele nu-şi vor mai avea rostul şi inimile voastre se vor bucura în pace. Îţi voi încredinţa rugăciunea pe care mă străduiesc să o repet înainte de fiecare predică a mea. Am luat-o de la un profesor înţelept, care cunoştea valoarea lucrurilor ce se spun şi greutatea lucrurilor care nu se spun. Poate vă va fi preţioasă în viaţa voastră comună: „Pune, Doamne, pază gurii mele și uşă de îngrădire împrejurul buzelor mele”.
(Părintele Arsenie Papacioc, Dialoguri)
https://searchnewsglobal.wordpress.com/2014/03/02/iubirea-medicamentul-lumii/
Marcaje