Rugăciunea Sfintei Cruci
Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmații Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând: Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.
O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născatoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin.
,,Cruce sfântă, când te fac,
De toată durerea scap.
Când te fac pe pieptul meu,
Preamăresc pe Dumnezeu.
Și când te fac la culcare,
Dobândesc harul cel mare.
Toată noaptea dorm în pace,
Dușmanul n-are ce-mi face
O, Iisuse-al meu preadulce,
Apără-mă cu Sfânta Cruce.
Binecuvântează al meu pat,
Ca să am somnul curat.
Cruce Sfântă, culcă-mă,
Cruce Sfântă, trezește-mă.
Înger sfânt, păzește-mă,
Doamne miluiește-mă
Și de rău păzește-mă."
Amin.
"Crucea, geometric şi simbolic vorbind, e semnul întretăierii celor două planuri, e unirea dintre spiritual şi material, e metafora dublei noastre naturi: duhovnicească şi pământeană. Ea ne rezumă, ne recapitulează, ne reprezintă grafic şi cardinal, ne expune în dubla - paradoxala, perpendiculara, fundamentala - noastră solemnă şi derizorie situaţie de făptură care ţine deopotrivă de lume şi de cer."
Nicolae Steinhardt
Marcaje