Zilele pierdute.
La câteva zile după ce a luat în posesia vilei somptuoase, Ernst Kazirra, în drum spre casă, a zărit de la distanță un bărbat care, cu o ladă pe umeri, ieșea pe o ușă secundară din zidul din jur și încărca lada pe un camion.
Nu a avut timp să ajungă la el înainte de a pleca. Apoi l-a urmat în mașină. Iar camionul a făcut un drum lung până la marginea extremă a orașului, oprindu-se la marginea unei văi.
Kazirra a coborât din mașină și s-a dus să vadă. Străinul a descărcat lada din camion și, după ce a făcut câțiva pași, a aruncat-o în groapă; care era aglomerat cu mii și mii de alte lăzi identice.
S-a apropiat de bărbat și l-a întrebat:
- Am văzut că ai scos lada aia din parcul meu. Ce era înăuntru? Și ce sunt toate aceste cufere?
S-a uitat la el și a zâmbit:
- Mai am ceva pe camion, de aruncat. Nu stiu? Sunt zilele.
- Care zile?
- Zilele tale.
- Zilele mele?
- Zilele tale pierdute. Zilele pe care le-ai ratat. Le asteptai, nu? Ele au venit. Ce ai facut cu ele? Uită-te la ele, intacte, încă umflate. Si acum?
Kazirra se uită. Au format o grămadă imensă. A coborât panta și a deschis una. Înăuntru era un drum de toamnă, iar la final Graziella, logodnica lui care pleca pentru totdeauna. Și nici nu a sunat-o.
A deschis o secundă. Era o cameră de spital, iar pe pat fratele său Giosuč care era bolnav și îl aștepta. Dar era plecat cu afaceri.
A deschis un al treilea. La poarta vechii case mizerabile stătea Duk credinciosul mastiff care-l aștepta de doi ani, redus la piele și oase. Și nu a visat niciodată să se întoarcă.
A simțit că un anumit lucru ia stăpânire aici, în adâncul stomacului. Longshoreman stătea drept pe marginea văii, nemișcat ca un răzbunător.
- Domnule! strigă Kazirra. - Ascultă la mine. Lasă-mă să iau măcar aceste trei zile departe de mine. Te implor. Cel puțin acești trei. Sunt bogat. Îi voi da tot ce vrea.Longshoremanul făcu un gest cu mâna dreaptă, parcă ar indica un punct de neatins, parcă ar spune că e prea târziu și că nici un remediu nu mai este posibil. Apoi a dispărut în aer subțire și instantaneu grămada gigantică de lăzi misterioase a dispărut și el. Și a căzut umbra nopții.
Dino Buzzati, „Zilele pierdute”
"În vremea aceasta, timpul gonea nebunește; bătaia lui neauzită scandează tot mai repede viața: nu, nu ne putem opri în loc nici măcar o clipă, nici măcar pentru a arunca o privire fugară înapoi. „Oprește-te, oprește-te!” am vrea să strigăm, dar ne dăm seama că ar fi zadarnic. Totul, absolut totul este trecător: anotimpurile, oamenii, norii; și nu slujește la nimic să te cramponezi cu disperare de pietre, să reziști pe vârful vreunei stânci- degetele obosite se desprind, brațele cad inerte pe lânga trup, suntem târâți din nou de șuvoiul ce pare lent, dar nu se oprește niciodată."
Marcaje