Mintea începătorului
Oamenii spun că este dificil să practici Zen, însă există o neînţelegere în ceea ce priveşte acest motiv. Este dificil din cauză e greu să ne păstrăm mintea "pură". Scopul practicii nu este de a dobândii noi calităţi, ci de a ne păstra această minte a începătorului. printr-o practică îndelungată, vom evolua într-un fel sau altul, dar există pericolul să pierdem infinita semnificaţie a minţii originale.
În practica Zen, lucrul cel mai important este de a nu fi dualişti. "Mintea originară" include totul. Este mereu totală şi suficientă în sine. Acest lucru nu înseamnă că mintea este închisă, din contră, mintea trebuie să fie goală, va fi gata pentru orice, va fi deschisă pentru tot.
Dacă discriminaţi prea mult, vă limitaţi pe voi înşivă. Dacă sunteţi prea pretenţioşi sau prea lacomi, mintea nu este deschisă şi suficientă în ea însăşi, devine prea complicată.
În mintea începătorului nu există gândul "Am realizat ceva". Toate gândurile care se rotesc în jurul sinelui limitează mintea. Când nu avem gânduri despre realizare sau despre sine, înseamnă că suntem nişte veritabili începători, şi atunci cu siguranţă vom putea învăţa ceva. Mintea începătorului este mintea compasiunii. Când mintea ne este compasională, ea este nelimitată. Astfel, vom fi cu adevărat noi înşine, vom fi plini de înţelegere faţă de toate fiinţele, vom fi în practica "justă".
Ca urmare, lucrul cel mai dificil este de a ne păstra întotdeauna această minte a începătorului. Nu este necesar să avem o cunoaştere aprofundată în practică. Chiar dacă citiţi multă literatură, trebuie să citiţi fiecare frază cu o minte proaspătă. Nu trebuie să spuneţi "eu ştiu ce e aia" sau "am atins iluminarea". Acest secret este valabil pentru toate artele: să fi mereu un începător.
În mintea începătorului există o multitudine de posibilităţi, însă în cea a expertului nu există decât foarte puţine.
Shunryu Suzuki
Marcaje