Cele mai frumoase citate ale lui Nichita Stănescu
Astăzi vă invit să citiți unele ditre cele mai frumoase citate ale lui Nichita Stănescu (n. 31 martie 1933, Ploiești, România – d. 13 decembrie 1983, București, România). Este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori pe care i-a avut România vreodată.
De-a lungul vieții sale, Nichita Stănescu a câștigat mai multe premii importante pentru activitatea sa literară, printre care se numără și Premiului Herder. A fost nominalizat în anul 1980 la Premiul Nobel pentru Literatură, însă, premiul a fost câștigat de poetul grec Odysseas Elytis.
Nichita Stănescu Sursa foto: aici
Deși Nichita Stănescu a avut un talent imens, fiind un poet extraordinar, acesta a avut mari probleme cu băutura, fiind dependent de alcool, în special de votcă (mai multe detalii: aici). De asemenea, marele poet este membru post-mortem al Academiei Române.
Pentru a ne aminti cum se cuvine de fostul mare poet am pregătit pentru voi cele mai frumoase citate ale acestuia.
1. „Nu putem inventa sentimente. Le putem descoperi și exprima, iubi și urî, le putem apropia de inimă sau le putem respinge.”
2. „Tu să nu te tragi cu mine de șireturi, întrucât eu mă port desculț.”
3. „Pe pământ, tot ce există are nevoie, din când în când, să plângă.”
4. „Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e străin.”
5. „Dacă florile și-ar dărui oameni la fel cum oamenii își oferă flori, de unde ar fi tăiați oamenii?”
6. „Totul e simplu, atât de simplu, încât devine de neînţeles.”
7. „Fără Mioriţa noi n-am fi fost niciodată poeţi. Ne-ar fi lipsit această dimensiune fundamentală. Mioriţa este şcoala tristeţii naţionale. Matricea. Matca. Regina.”
8. „Spune-mi, dacă te-aş prinde-ntr-o zi
şi ţi-aş săruta talpa piciorului,
nu-i aşa ca ai şchiopăta puţin, după aceea,
de teamă să nu-mi striveşti sărutul?”
9. „A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte.”
10. „Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă!”
11. „Eu sunt o frunză. Parcă tu nu ştii ce este aceea o frunză? Tu cunoşti frunzele copacilor şi prin aceasta le şi stăpâneşti. Însuşi timpul cunoaşte frunzele copacilor şi le stăpâneşte. Când timpul, dinafara frunzelor, se face toamnă, ucide frunzele. Când timpul se face primăvară, le reînvie. Dar timpul el însuşi ar trebui să fie o frunză ca să elucideze frunzele.”
12. „Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare.”
13. „Suntem ceea ce iubim!”
14. „Fii atent cum vorbeşti, cuvintele atrag faptele.”
15. „Să-ţi trăieşti soarta. Asta este un lucru relativ uşor de trăit. Dar dacă-r fi să ne trăim opera, ce ne-am face?!”
16. „Ah! Am atâta dragoste încât mi-ar trebui un miliard de ani să vă spun o fărâmă din ea.”
17. „Ce bine că ești, ce mirare că sunt!”
18. „Limba română este patria mea”
19. „Acum, chiar acum, când citeşti tu, cititorule
cuvintele acestea
viaţa mea curge în faţa ta
şi viaţa ta curge în faţa cuvintelor mele.”
20. „Cine ești tu cel care ești,
și unde ești, când nimic nu este?”
21. „Tot ce nu întelegeți voi, e rudă cu mine.”
22. „Viaţa asta trece prea repede, îngrozitor de repede. N-apuci să te naşti, c-ai şi îmbătrânit.”
23. A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.”
Cărțile lui Nichita Stănescu pot fi comandate online: aici, aici, aici și aici.
Vă recomand și articolele:
Sursa:https://www.ganduriledintrepagini.co...xx7KdsUadnJ16U
Marcaje