Hram sarbatorit cu fast la Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” de la Rosiori
Autor: Geta Panaite | 15 octombrie 2012 | 0
hram-biserica-sfanta-parascheva-rosiori1
Sarbatoare mare in satul Valea Mica, din comuna Rosiori. A fost hramul Bisericii „Sf. Cuvioasa Parascheva” construita in totalitate de colonelul in rezerva Ioan Nica. Omul a facut o pomana la care au participat aproape 150 de persoane si a deschis pentru curiosi si caminul de batrâni pe care vrea sa-l puna in functiune in perioada imediat urmatoare.
Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva”, din satul Valea Mica, comuna Rosiori, s-a dovedit ieri neincapatoare pentru zecile de enoriasi care au vrut sa participe la hramul lacasului de cult. Doi preoti din Suceava au tinut o slujba inaltatoare in biserica ridicata din temelii de un singur om. Este vorba despre colonelul in rezerva Ioan Nica. Omul a pus prima caramida in 1997 si in anul 2001 a reusit sa o si sfinteasca. A construit-o prin fonduri proprii dar si cu sponsorizari de la alti credinciosi. Dar ziua de duminica a fost una extrem de importanta pentru ca pe lânga hram, colonelul Nica a facut o pomana pentru o femeie necajita din satul Ciuturesti care a murit la inceputul lunii septembrie, a asezat la masa plina cu bucate alese aproape 150 de persoane, si-a lansat cea de a treia carte si a deschis pentru curiosi si usa caminului de batrâni pe care vrea sa-l puna in functiune cât de curând. „Tot ce vedeti aici este construit de mâna mea. Am facut mai intâi biserica si in 2004 m-am apucat de constructia din spate, acolo unde vreau sa fac caminul pentru batrâni. Am nevoie de doua femei care sa vina sa stea aici, sa gateasca si sa aibe grija de tot. Tot azi o sa fac un parastas pentru o femeie din satul Ciuturesti, care a murit in urma cu 40 de zile si nu are decât un baiat care nu are bani ca sa-i faca ceea ce trebuie. Am cumparat pat, tot ce trebuie sa-i dau de pomana. La sfârsit imi voi lansa si a treia carte care se numeste „Precizari la Istoria Românilor” si am vrut sa scot in evidenta faptul ca limba româna a fost radacina tuturor limbilor lumii, ca prima scoala pe Terra functiona in Dacia, in România”, ne-a spus col.(r) Ioan Nica.
Colegii i-au fost alaturi
Alaturi, intr-o zi cu atâtea evenimente importante, i-au fost colegii de la Partidul România Mare care au vrut sa-l felicite pentru tot ce a realizat acolo. „Ne face mare placere sa avem in partid un om cum este colonelul Nica, care cu palmele sale a ctitorit aceasta mica manastire, cu o casa praznicala, cu o sala de mese, cu spatii de locuit si ne bucuram ca am putut sa-i onoam invitatia. Dânsul este si presedintele organizatiei PRM de Rosiori si ne mândrim cu astfel de membri”, a spus Petru Cojan, presedintele PRM – Filiala Judeteana Bacau. „Cu ocazia Sf. Parascheva am participat la acest hram la o biserica as putea spune noua si inedita având in vedere statutul acestei biserici care a fost construita cu stradania domnului colonel Ioan Nica, care este un om deosebit in ceea ce priveste credinta. Totul a facut dintr-o mare pasiune, o mare dorinta de bine. Este nu numai un bun crestin, un bun ortodox ci este si un om de cultura”, a spus si Ioan Enasoaie, vicepresedintele PRM Bacau. Si pentru a demonstra ca politica nu inseamna lupta intre partide, musafiri au fost si de la alte formatiuni. „Am fost colegi si impreuna am pus bazele acestei mici asezari. L-am ajutat la inceput cu caramizi de la uzina de avioane de atunci si ma bucur sa vad ca a reusit sa realizeze asa ceva aici. Il felicit pentru ceea ce a facut si ii doresc putere de munca pentru mai departe ca mai are planuri”, a precizat si Gheorghe Furdui, vicepresedintele Partidul Poporului – Legea Cojocaru – Filiala Bacau.
Un camin pentru necajitii locului
Fost ofiter la Uzina de avioane si apoi la Protectia Civila, Ioan Nica nu a vrut sa-si petreaca batrânetile ca oricare alt pensionar. S-a retras la Valea Mica, acolo unde a inceput sa ridice biserica. A terminat biserica si s-a apucat de construit caminul pentru batrâni. Ideea i-a venit când a vazut câti oameni necajiti, singuri si fara sprijin locuiesc in zona. S-a gândit sa le faca un adapost unde ultimii ani din viata sa nu-i mai petreaca chinuiti ci frumos, cu cineva care sa le poarte de grija. Constructia are peste 30 de locuri si este dotata cu toate cele necesare. Daca va gasi oameni de incredere care sa administreze acest loc si cu ajutorul Fundatiei de Sprijin Comunitar locul va prinde viata cât de curând.
A mai publicat doua carti
Ca sa poata face rost de bani pentru a cumpara materiale de constructii, colonelul Nica s-a apucat sa scrie carti. Pe prima a publicat-o in 1999 si se numeste „Natura si credinta, izvoare de sanatate”. In ea a ordonat alfabetic suferintele omului si leacurile naturale. In total sunt 104 planse color cu plante si retete pentru diferite afectiuni. Al doilea volum se numeste „Mai aproape de natura si credinta” si prezinta tratamente naturiste pentru animale si pasari. In ea se gasesc secretele obtinerii vopselurilor din plante si ale conservarii naturale a alimentelor. Din vânzarea lor a putut sa mai faca unele lucrari.
„Am fost coleg de serviciu cu domnul colonel Nica si am profitat de ocazie pentru a vedea si eu cum traiesc si cum se descurca pensionarii de la tara. Am discutat cu câtiva dintre ei si am aflat ca au nevoie de informatii, de ajutor sa-si apere drepturile. Ce-i drept eu nu prea am fost prin judet, dar pensionarii de la tara o duc foarte greu”.
Mihai Enache, vicepresedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, Filiala Bacau
„Am construit caminul de batrâni – Casa Armonia. Nu este terminat in totalitate, pentru ca lucrez de unul singur, dar doresc sa-l deschid in curând. Am o camera construita pentru cuptorul de pâine si care este zidit de mine si urmeaza sa pun in functiune o biblioteca.”
Col. (r) Ioan Nica – ctitor Biserica „Sf. Parascheva” Rosiori
- See more at: http://www.desteptarea.ro/hram-sarba....7lHSAtm7.dpuf
Marcaje