PDA

Arată versiune īntreagă : Citatul zilei

zamfir_catalin
13.10.2011, 13:07
CITATUL ZILEI
de Marea Enciclopedie a Geto Dacilor-Editie de colectie la 19 septembrie 2011 la 08:27

„Va veni o vreme cānd se va acorda atenţie acestui popor, prea puţin luat īn seamă. Cāntece şi armonii se vor auzi venind de la această ţară despre care nu se prea vorbeşte. După mii de ani de vieţiuire, acest neam se va ridica şi lumea se va uimi ca de o minune, aflānd, īn sfārşit, cāte lucruri a ştiut neamul acesta despre conştiinta universală. Bucuriile acestui popor au rămas ascunse; nefericirile lui n-au fost cunoscute. Nimeni nu i-a scris mitologia. Puţini i-au cunoscut istoria. Şi totuşi, oamenii aceştia au avut mai mult decāt oricare alţii geniul mitului…”

Prinţesa Martha Bibescu

admin
21.10.2011, 10:26
“Romānii nici nu-şi īnchipuie cīt de important este pentru noi să venim aici şi să descoperim ceea ce am avut cīndva, dar am pierdut. Nu-şi pot imagina cīt de important e să venim īn această ţară fantastică. Pacea din satele romāneşti este alinare pentru suflet, un elixir de viaţă lungă. Fără să vă daţi seama, aveţi o viaţă de calitate, īn care primeaza alimentele ecologice şi medicina naturistă. Aveţi atīt de multe cu care să vă mīndriţi şi cu care să fiţi fericiţi!” Caroline Juler

zamfir_catalin
22.10.2011, 22:55
Marea Enciclopedie a Geto Dacilor-Editie de colectie
“Strigă istoria sub noi, oameni buni!”

“Trebuie să īnţelegeţi, oameni buni, că nu sunteţi īntāmplători pe pămāntul asta! Nu suntem īntāmplători aici. Strigă istoria sub noi, oameni buni! Strigă pămāntul, pietrele, zbiară cioabele astea pe care noi le găsim peste tot! Gāndiţi-vă. Cāte vieţi s-au jertfit īn ţărāna asta… Spuneţi-le copiilor, urmaşilor voştri. Vorbiţi! Fiţi māndri, căci noi, tărtărenii, suntem vechi! Noi trăim īntr-un leagăn al lumii. Noi am fost aici dintotdeauna, de la īnceputurile omenirii…“

“Īn adevar, nicăieri nu vei putea găsi o putere de īnţelegere mai rapidă, o minte mai deschisă, un spirit mai ager, īnsoţit de mlădierile purtării, aşa cum o afli la cel din urmă romān. Acest popor unit şi ridicat prin instrucţie ar fi apt să se găsească īn fruntea culturii spirituale a Umanităţii. Şi, ca o completare, limba sa este atīt de armonioasă şi bogată, că s-ar potrivi celui mai cult popor de pe Pămīnt.” Alfred Hoffmam, “Istoria Pămīntului”, 1820

“Dragostea de omenire, care nu se sprijină pe patriotism, pe dragostea pentru naţiunea ta, nu este decīt o iluzie, iar cei ce se laudă că iubesc pe toată lumea, o fac pentru a demonstra că de fapt nu iubesc pe nimeni.” Johann Herder

zamfir_catalin
28.10.2011, 10:19
Marea Enciclopedie a Geto Dacilor-Editie de colectie
CITATUL ZILEI-
“Adevărata şcoală de iubire a umanităţii este patriotismul, precum şi şcoala patriotismului este spiritul familiei. . .dar tineretul romān. . .nu este educat īn acest spirit, ci…să ne dezbrăcăm de fiinţa noastră firească şi intimă, de īnsuşirile noastre particulare, de individualitatea noastră…ca să ne pierdem naţionalitatea romānă…ca să ne pierdem pīnă şi amintirea a cine am fost, ...şi conştiinţa ce am rămas, să īncetăm de a mai fi romāni. . .cine īşi pierde fiinţa naţională acela īşi rupe singur legăturile cele mai scumpe şi mai sfinte cu poporul, cu originea sa, tradiţiile, datinile, amintirile străbune şi se preface īn o fiinţă nouă, cosmopolită, adică fără patrie, fără căpătīi moral. . .a nu ne lipi haina cea străină pe deasupra fiinţei noastre, a nu ne polei cu ea, mulţumindu-ne cu nişte firmituri ale ei pe care le primim īn nişte şcoli īnstrăinate. ..E mai puţin dureros să te desparţi de patrie, decīt a trăi īn ea şi a vedea individualitatea, adică toată fiinţa adevărată a poporului pierind şi stīngīndu-se”. Al. Hurmuzachi