latan.elena
15.10.2018, 11:49
Misterele Nebănuite ale Culturii Turdaș - Vinča (Old Europe)
Precuvântare
http://3.bp.blogspot.com/-hQSOzK8HjBw/Uu5qUfPjtFI/AAAAAAAABIw/CDsrK4l8TS0/s1600/1.Cap+alien.jpg (http://3.bp.blogspot.com/-hQSOzK8HjBw/Uu5qUfPjtFI/AAAAAAAABIw/CDsrK4l8TS0/s1600/1.Cap+alien.jpg)
În general părerea noastră despre oamenii din neolitic este limitată la faptul că aceștia trăiau în peșteri, își făceau obiecte din silex, trăiau în jur de 25 - 35 de ani și se ocupau inițial doar cu vânătoarea.
Toată această cunoaștere a noastră rezultă din educația pe care am primit-o, din modul de manipulare a informațiilor și a promovării unor informații de intoxicare a marei mase a populației.
Atacul informațional promovat de anumite cercuri, pentru anumite interese obscure ajung să obosească cetățeanul și să-l convingă să renunțe a mai căuta și cerceta.
Pentru a strarni interesul Dumneavoastră în citirea acestui articol detaliat vă voi spune câteva concluzii la care au ajuns arheologii și cercetătorii despre fascinanta cultură Vinca Turdas, dar care nu sunt împărtășite decât pe bucățele marelui public. Bineteles ulterior apar „ trolii „ care vor căuta să ne convingă de „ aberatiile” celor aflate, iar autorii articolelor publicate fiind condamnați sub savanta condamnare de „ protocronist „ !
Pentru a vă convinge să citiți prezentul articol voi face câteva afirmații care sunt documentate prin descoperirile făcute de arheologi și cercetători nedogmatici, și care va vor șoca:
- Cultura Turdaș-Vinča considerată o cultură a epocii de piatră ( neoliticului ) era o cultură a metalurgiei !
- Oamenii nu umblau în blănuri, sumar îmbrăcați ci purtau haine, excepțional croite și colorate asemeni nouă în zilele de azi ! ; apropo fusta mini a fost inventată de reprezentanțele sexului frumos din „ neolitic” !
- statuetele lor sunt sunt create prin stilizări moderne, care depășesc puterea de creație a artiștilor de azi !
- inventatorii Spa-ului modern au fost tocmai acești oameni primitivi ai Neoliticului !
- oamenii primitivi ai neoliticului au inventat jucariile !
- au inventat forme de scris și chiar, risc prin informație să fiu ridiculizat , cartele de tip calculator, veți vedea !
Dar cel mai șocant lucru , spus în șoaptă pe lângă porți, este faptul că aceștia au avut o puternică atracție în a ne transmite prin statuetele lor legătura cu o altă civilizație, posibil nu de pe acest Pământ !
Cred că deja încep să fiu luat în derâdere de unii „ cercetători și studioși „ de pe frumoasele plaiuri mioritice !
Dar, îmi asum riscul, să purcedem !
Localizare, cronologizare.
Cultura Turdaș-Vinča a apărut primordial pe axa geografică Cuina Turcului - Lepenski Vir - Vinča - Turdaș - Tărtăria.
Ulterior, ea s-a extins pe actualele teritorii ale României, Transilvania și Muntenia, Vestul Ungariei, Serbia, Bulgaria, Grecia, Bosnia și Macedonia. Denumirile culturilor Tisa, Gumelnița, Vădstra, Sălcuta, Karanovo, s.a. sunt date ca localizare a zonei unde s-au făcut descoperiri legat de Cultura Turdaș-Vinča dar si ca periodizare istorica.
Etapele cronologice ale dezvoltării culturii sunt:
11.000 î.Chr. - Cuina Turcului
8.000 – 7.000 î.Chr. - Lepenski Vir (zona Dunării,Porțile de Fier)
7.300 – 6.000 î.Chr. - Turdaș - Vinča ( perioada de maturizare a civilizației )
6.900 – 6.000 î.Chr. - Starcevo – Criș
cca. – 6.000 î.Chr - Asezare neolitică la Cristian, Sibiu
cca. 6200 î.Chr - Civilizația de la Miercurea Sibiului
cca. 6.000 î.Chr - Ohoden (Bulgaria) – templul soarelui
6.000 - 5500 î.Chr. - Tărtaria
http://3.bp.blogspot.com/-3XX0FYVDeIA/Uu5qm5vBuCI/AAAAAAAABI4/xTEUcCJIen4/s1600/2.+harta.jpg (http://3.bp.blogspot.com/-3XX0FYVDeIA/Uu5qm5vBuCI/AAAAAAAABI4/xTEUcCJIen4/s1600/2.+harta.jpg)
Arealul initial al Culturii Turdaș - Vinča
Ce putem constata, că această primă civilizație a Europei (Old Europe ) apărută în Balcani (nu intru în amănunte, vezi Gimbutas, Alinei, Merlinii, recent Haarman ) nu a apărut din neant, s-a generat, evoluat și ulterior a dezvoltat celelalte culturi carpato - balcanice.
Nivelul de civilizație al oamenilor Culturii Turdaș - Vinča !
Contrar părerii noastre oamenii neoliticului culturii Turdas - Vinča , erau grupați în triburi sau uniuni de triburi, trăiau în case construite din lemn și piatră, aveau sobe pentru încălzire și gropi speciale pentru adunarea gunoaielor (deci nu trăiau în pesteri și-și gestionau modern deșeurile !). Oamenii dormeau pe saltele de lâna și/sau blană, iar îmbrăcămintea lor era executată prin țesere din lâna, sau tăbăcirea, croirea și coaserea pieilor de animale.
O altă dovadă a gradului lor de civilizație era și atenția acordată înhumării morților în tumuli și pomenirea lor și a zeităților prin construirea de sanctuare spectaculoase.
Forma, stilul, culorile îmbrăcăminții dovedesc un grad mare de rafinament și gust pentru artă și modă.
http://4.bp.blogspot.com/-E_npHpcDa9Q/Uu5qy1Qg4WI/AAAAAAAABJA/DNeQbTyZjAM/s1600/3.+Cladire+Turdas.jpg (http://4.bp.blogspot.com/-E_npHpcDa9Q/Uu5qy1Qg4WI/AAAAAAAABJA/DNeQbTyZjAM/s1600/3.+Cladire+Turdas.jpg)
Turdaș.Reconstituire grafică a unei locuințe
http://2.bp.blogspot.com/-xdzTP8OQKdU/Uu5q-bfsAsI/AAAAAAAABJI/HRJvzsTR1Ho/s1600/4.cuptor+neolitic.jpg (http://2.bp.blogspot.com/-xdzTP8OQKdU/Uu5q-bfsAsI/AAAAAAAABJI/HRJvzsTR1Ho/s1600/4.cuptor+neolitic.jpg)
4. Sitagroi, Grecia, cca. 5.400 i.Chr. Cuptor neolitic
( asemănator cu cuptoarele noastre din zilele de azi de la țară ! )
http://4.bp.blogspot.com/-0RlCqHEKSOg/Uu5rLACRiII/AAAAAAAABJQ/x1Azr-iiwVs/s1600/5.+Tumul.jpg (http://4.bp.blogspot.com/-0RlCqHEKSOg/Uu5rLACRiII/AAAAAAAABJQ/x1Azr-iiwVs/s1600/5.+Tumul.jpg)
Tumul - mormânt, Provadia, cca. 4.700 i.Chr.
( Un astfel de tumul putea găzdui rămășitele unui conducător, sau al unei familii !)
http://2.bp.blogspot.com/-EHuoaHFc76s/Uu5rWdKBQwI/AAAAAAAABJY/To8w1qIJ8Fc/s1600/6.Sanctuar.jpg (http://2.bp.blogspot.com/-EHuoaHFc76s/Uu5rWdKBQwI/AAAAAAAABJY/To8w1qIJ8Fc/s1600/6.Sanctuar.jpg)
Sancturul de la Parța, Banat, cca. 4.000 î.Chr.
Sanctuarul construit sub formă rectangulară, avea dimensiunile de 11,5 m, pe lungime şi de 6 m, pe lăţime. Prezintă două compartimente distincte: camera altarului, şi camera unde se aduceau ofrandele. În partea anterioară se află altarul, cu două statui lipite alăturat, o zeitate feminină și un taur, simboluri ale fecundității și fertilității pentru cultura vremii. Templul era folosit drept şi calendar solar. Chiar în ziua solsti (http://ro.wikipedia.org/wiki/Solsti%C8%9Biu)ț (http://ro.wikipedia.org/wiki/Solsti%C8%9Biu)iului (http://ro.wikipedia.org/wiki/Solsti%C8%9Biu) de toamnă și de primăvară, soarele pătrundea printr-un orificiu al templului și lumina perfect altarul.
http://4.bp.blogspot.com/-8euHcYABEiU/Uu5rn1ETohI/AAAAAAAABJg/r58DEJa9B9s/s1600/6.1+Idolii+de+la+Parta.jpg (http://4.bp.blogspot.com/-8euHcYABEiU/Uu5rn1ETohI/AAAAAAAABJg/r58DEJa9B9s/s1600/6.1+Idolii+de+la+Parta.jpg)
Idolii de la Parța
Statuie dublă, cu două capete, unul de taur, de femeie, cu faţa acoperită de o mască rituală. Această alăturare dintre taur şi femeie simbolizează forţa creatoare, simbolul vieţii.
http://1.bp.blogspot.com/-ZEk-FJx6xmc/Uu5ryqRJpmI/AAAAAAAABJo/j68GIcBeIaA/s1600/7.Templul+de+la+Gumenita.jpg (http://1.bp.blogspot.com/-ZEk-FJx6xmc/Uu5ryqRJpmI/AAAAAAAABJo/j68GIcBeIaA/s1600/7.Templul+de+la+Gumenita.jpg)
Templu realitat din ceramică arsă, Cultura Gumelnița, cca. 5.000 i.Chr
Privind cu mare atenție, veți realiza finețea execuție lucrării, simetria detaliilor celor 4 turnulețe acoperite !)
Comunitatea a fost deosebit de interesată de educația copiilor. Părinții au creat adevarate bijuterii prin jucăriile create celor mici. Jucăriile sunt de mici dimensiuni reprezentând oameni, animale, măsute, vase, mici ustensile, par a fi realizate cu stângăcie, dar sunt asemeni ideii jucăriilor de azi folosite de copiii noștri.
http://1.bp.blogspot.com/-zbKPfpsYU-A/Uu5sAMJcegI/AAAAAAAABJw/lPAz8piqzhI/s1600/8.jucarii.jpg (http://1.bp.blogspot.com/-zbKPfpsYU-A/Uu5sAMJcegI/AAAAAAAABJw/lPAz8piqzhI/s1600/8.jucarii.jpg)
Pur si simplu: jucării pentru copii !
O atentie deosebita se acorda femeii !
Femeile au purtat haine și podoabe menite să-i impresioneze pe bărbați încă de acum 7.500 de ani. Conform arheologului Julka Kuzmanović-Cvetković: „Femeile tinere erauîmbrăcate frumos, cum ar fi astăzi fetele care poarta bluzițe scurte și fuste mini,și purtau brătări”. Nu este doar opinia unei cercetătoare ci mai ales a femeii Julka Kuzmanović-Cvetković !
http://2.bp.blogspot.com/-nhrFv98W3sA/Uu5sUJpgdHI/AAAAAAAABJ4/NwsGzExD-3U/s1600/9.1+fusta+mini+vinca.jpg (http://2.bp.blogspot.com/-nhrFv98W3sA/Uu5sUJpgdHI/AAAAAAAABJ4/NwsGzExD-3U/s1600/9.1+fusta+mini+vinca.jpg)
Statuetă descoperită la Plocnik, sudul Serbiei - femeia cu fusta „ mini “ !
http://2.bp.blogspot.com/-thPaiNd6gQU/Uu5sepTQjAI/AAAAAAAABKA/M_eAFF7yKdk/s1600/10.Madona+de+la+Rast.jpg (http://2.bp.blogspot.com/-thPaiNd6gQU/Uu5sepTQjAI/AAAAAAAABKA/M_eAFF7yKdk/s1600/10.Madona+de+la+Rast.jpg)
Madona din Rast, Dolj
Precuvântare
http://3.bp.blogspot.com/-hQSOzK8HjBw/Uu5qUfPjtFI/AAAAAAAABIw/CDsrK4l8TS0/s1600/1.Cap+alien.jpg (http://3.bp.blogspot.com/-hQSOzK8HjBw/Uu5qUfPjtFI/AAAAAAAABIw/CDsrK4l8TS0/s1600/1.Cap+alien.jpg)
În general părerea noastră despre oamenii din neolitic este limitată la faptul că aceștia trăiau în peșteri, își făceau obiecte din silex, trăiau în jur de 25 - 35 de ani și se ocupau inițial doar cu vânătoarea.
Toată această cunoaștere a noastră rezultă din educația pe care am primit-o, din modul de manipulare a informațiilor și a promovării unor informații de intoxicare a marei mase a populației.
Atacul informațional promovat de anumite cercuri, pentru anumite interese obscure ajung să obosească cetățeanul și să-l convingă să renunțe a mai căuta și cerceta.
Pentru a strarni interesul Dumneavoastră în citirea acestui articol detaliat vă voi spune câteva concluzii la care au ajuns arheologii și cercetătorii despre fascinanta cultură Vinca Turdas, dar care nu sunt împărtășite decât pe bucățele marelui public. Bineteles ulterior apar „ trolii „ care vor căuta să ne convingă de „ aberatiile” celor aflate, iar autorii articolelor publicate fiind condamnați sub savanta condamnare de „ protocronist „ !
Pentru a vă convinge să citiți prezentul articol voi face câteva afirmații care sunt documentate prin descoperirile făcute de arheologi și cercetători nedogmatici, și care va vor șoca:
- Cultura Turdaș-Vinča considerată o cultură a epocii de piatră ( neoliticului ) era o cultură a metalurgiei !
- Oamenii nu umblau în blănuri, sumar îmbrăcați ci purtau haine, excepțional croite și colorate asemeni nouă în zilele de azi ! ; apropo fusta mini a fost inventată de reprezentanțele sexului frumos din „ neolitic” !
- statuetele lor sunt sunt create prin stilizări moderne, care depășesc puterea de creație a artiștilor de azi !
- inventatorii Spa-ului modern au fost tocmai acești oameni primitivi ai Neoliticului !
- oamenii primitivi ai neoliticului au inventat jucariile !
- au inventat forme de scris și chiar, risc prin informație să fiu ridiculizat , cartele de tip calculator, veți vedea !
Dar cel mai șocant lucru , spus în șoaptă pe lângă porți, este faptul că aceștia au avut o puternică atracție în a ne transmite prin statuetele lor legătura cu o altă civilizație, posibil nu de pe acest Pământ !
Cred că deja încep să fiu luat în derâdere de unii „ cercetători și studioși „ de pe frumoasele plaiuri mioritice !
Dar, îmi asum riscul, să purcedem !
Localizare, cronologizare.
Cultura Turdaș-Vinča a apărut primordial pe axa geografică Cuina Turcului - Lepenski Vir - Vinča - Turdaș - Tărtăria.
Ulterior, ea s-a extins pe actualele teritorii ale României, Transilvania și Muntenia, Vestul Ungariei, Serbia, Bulgaria, Grecia, Bosnia și Macedonia. Denumirile culturilor Tisa, Gumelnița, Vădstra, Sălcuta, Karanovo, s.a. sunt date ca localizare a zonei unde s-au făcut descoperiri legat de Cultura Turdaș-Vinča dar si ca periodizare istorica.
Etapele cronologice ale dezvoltării culturii sunt:
11.000 î.Chr. - Cuina Turcului
8.000 – 7.000 î.Chr. - Lepenski Vir (zona Dunării,Porțile de Fier)
7.300 – 6.000 î.Chr. - Turdaș - Vinča ( perioada de maturizare a civilizației )
6.900 – 6.000 î.Chr. - Starcevo – Criș
cca. – 6.000 î.Chr - Asezare neolitică la Cristian, Sibiu
cca. 6200 î.Chr - Civilizația de la Miercurea Sibiului
cca. 6.000 î.Chr - Ohoden (Bulgaria) – templul soarelui
6.000 - 5500 î.Chr. - Tărtaria
http://3.bp.blogspot.com/-3XX0FYVDeIA/Uu5qm5vBuCI/AAAAAAAABI4/xTEUcCJIen4/s1600/2.+harta.jpg (http://3.bp.blogspot.com/-3XX0FYVDeIA/Uu5qm5vBuCI/AAAAAAAABI4/xTEUcCJIen4/s1600/2.+harta.jpg)
Arealul initial al Culturii Turdaș - Vinča
Ce putem constata, că această primă civilizație a Europei (Old Europe ) apărută în Balcani (nu intru în amănunte, vezi Gimbutas, Alinei, Merlinii, recent Haarman ) nu a apărut din neant, s-a generat, evoluat și ulterior a dezvoltat celelalte culturi carpato - balcanice.
Nivelul de civilizație al oamenilor Culturii Turdaș - Vinča !
Contrar părerii noastre oamenii neoliticului culturii Turdas - Vinča , erau grupați în triburi sau uniuni de triburi, trăiau în case construite din lemn și piatră, aveau sobe pentru încălzire și gropi speciale pentru adunarea gunoaielor (deci nu trăiau în pesteri și-și gestionau modern deșeurile !). Oamenii dormeau pe saltele de lâna și/sau blană, iar îmbrăcămintea lor era executată prin țesere din lâna, sau tăbăcirea, croirea și coaserea pieilor de animale.
O altă dovadă a gradului lor de civilizație era și atenția acordată înhumării morților în tumuli și pomenirea lor și a zeităților prin construirea de sanctuare spectaculoase.
Forma, stilul, culorile îmbrăcăminții dovedesc un grad mare de rafinament și gust pentru artă și modă.
http://4.bp.blogspot.com/-E_npHpcDa9Q/Uu5qy1Qg4WI/AAAAAAAABJA/DNeQbTyZjAM/s1600/3.+Cladire+Turdas.jpg (http://4.bp.blogspot.com/-E_npHpcDa9Q/Uu5qy1Qg4WI/AAAAAAAABJA/DNeQbTyZjAM/s1600/3.+Cladire+Turdas.jpg)
Turdaș.Reconstituire grafică a unei locuințe
http://2.bp.blogspot.com/-xdzTP8OQKdU/Uu5q-bfsAsI/AAAAAAAABJI/HRJvzsTR1Ho/s1600/4.cuptor+neolitic.jpg (http://2.bp.blogspot.com/-xdzTP8OQKdU/Uu5q-bfsAsI/AAAAAAAABJI/HRJvzsTR1Ho/s1600/4.cuptor+neolitic.jpg)
4. Sitagroi, Grecia, cca. 5.400 i.Chr. Cuptor neolitic
( asemănator cu cuptoarele noastre din zilele de azi de la țară ! )
http://4.bp.blogspot.com/-0RlCqHEKSOg/Uu5rLACRiII/AAAAAAAABJQ/x1Azr-iiwVs/s1600/5.+Tumul.jpg (http://4.bp.blogspot.com/-0RlCqHEKSOg/Uu5rLACRiII/AAAAAAAABJQ/x1Azr-iiwVs/s1600/5.+Tumul.jpg)
Tumul - mormânt, Provadia, cca. 4.700 i.Chr.
( Un astfel de tumul putea găzdui rămășitele unui conducător, sau al unei familii !)
http://2.bp.blogspot.com/-EHuoaHFc76s/Uu5rWdKBQwI/AAAAAAAABJY/To8w1qIJ8Fc/s1600/6.Sanctuar.jpg (http://2.bp.blogspot.com/-EHuoaHFc76s/Uu5rWdKBQwI/AAAAAAAABJY/To8w1qIJ8Fc/s1600/6.Sanctuar.jpg)
Sancturul de la Parța, Banat, cca. 4.000 î.Chr.
Sanctuarul construit sub formă rectangulară, avea dimensiunile de 11,5 m, pe lungime şi de 6 m, pe lăţime. Prezintă două compartimente distincte: camera altarului, şi camera unde se aduceau ofrandele. În partea anterioară se află altarul, cu două statui lipite alăturat, o zeitate feminină și un taur, simboluri ale fecundității și fertilității pentru cultura vremii. Templul era folosit drept şi calendar solar. Chiar în ziua solsti (http://ro.wikipedia.org/wiki/Solsti%C8%9Biu)ț (http://ro.wikipedia.org/wiki/Solsti%C8%9Biu)iului (http://ro.wikipedia.org/wiki/Solsti%C8%9Biu) de toamnă și de primăvară, soarele pătrundea printr-un orificiu al templului și lumina perfect altarul.
http://4.bp.blogspot.com/-8euHcYABEiU/Uu5rn1ETohI/AAAAAAAABJg/r58DEJa9B9s/s1600/6.1+Idolii+de+la+Parta.jpg (http://4.bp.blogspot.com/-8euHcYABEiU/Uu5rn1ETohI/AAAAAAAABJg/r58DEJa9B9s/s1600/6.1+Idolii+de+la+Parta.jpg)
Idolii de la Parța
Statuie dublă, cu două capete, unul de taur, de femeie, cu faţa acoperită de o mască rituală. Această alăturare dintre taur şi femeie simbolizează forţa creatoare, simbolul vieţii.
http://1.bp.blogspot.com/-ZEk-FJx6xmc/Uu5ryqRJpmI/AAAAAAAABJo/j68GIcBeIaA/s1600/7.Templul+de+la+Gumenita.jpg (http://1.bp.blogspot.com/-ZEk-FJx6xmc/Uu5ryqRJpmI/AAAAAAAABJo/j68GIcBeIaA/s1600/7.Templul+de+la+Gumenita.jpg)
Templu realitat din ceramică arsă, Cultura Gumelnița, cca. 5.000 i.Chr
Privind cu mare atenție, veți realiza finețea execuție lucrării, simetria detaliilor celor 4 turnulețe acoperite !)
Comunitatea a fost deosebit de interesată de educația copiilor. Părinții au creat adevarate bijuterii prin jucăriile create celor mici. Jucăriile sunt de mici dimensiuni reprezentând oameni, animale, măsute, vase, mici ustensile, par a fi realizate cu stângăcie, dar sunt asemeni ideii jucăriilor de azi folosite de copiii noștri.
http://1.bp.blogspot.com/-zbKPfpsYU-A/Uu5sAMJcegI/AAAAAAAABJw/lPAz8piqzhI/s1600/8.jucarii.jpg (http://1.bp.blogspot.com/-zbKPfpsYU-A/Uu5sAMJcegI/AAAAAAAABJw/lPAz8piqzhI/s1600/8.jucarii.jpg)
Pur si simplu: jucării pentru copii !
O atentie deosebita se acorda femeii !
Femeile au purtat haine și podoabe menite să-i impresioneze pe bărbați încă de acum 7.500 de ani. Conform arheologului Julka Kuzmanović-Cvetković: „Femeile tinere erauîmbrăcate frumos, cum ar fi astăzi fetele care poarta bluzițe scurte și fuste mini,și purtau brătări”. Nu este doar opinia unei cercetătoare ci mai ales a femeii Julka Kuzmanović-Cvetković !
http://2.bp.blogspot.com/-nhrFv98W3sA/Uu5sUJpgdHI/AAAAAAAABJ4/NwsGzExD-3U/s1600/9.1+fusta+mini+vinca.jpg (http://2.bp.blogspot.com/-nhrFv98W3sA/Uu5sUJpgdHI/AAAAAAAABJ4/NwsGzExD-3U/s1600/9.1+fusta+mini+vinca.jpg)
Statuetă descoperită la Plocnik, sudul Serbiei - femeia cu fusta „ mini “ !
http://2.bp.blogspot.com/-thPaiNd6gQU/Uu5sepTQjAI/AAAAAAAABKA/M_eAFF7yKdk/s1600/10.Madona+de+la+Rast.jpg (http://2.bp.blogspot.com/-thPaiNd6gQU/Uu5sepTQjAI/AAAAAAAABKA/M_eAFF7yKdk/s1600/10.Madona+de+la+Rast.jpg)
Madona din Rast, Dolj