PDA

Arată versiune întreagă : Cum actioneaza copiii colerici .

latan.elena
24.05.2015, 13:37
Draga cititorule, am revenit astazi cu un articol care te ajuta sa afli cum actioneaza copiii colerici.
Povestea mea incepe acum doua saptamani, intr-o seara linistita, atunci cand sunetul strident al telefonului mi-a spulberat gandurile cufundate in lectura unei carti. Citeam pierduta de lumea de afara, eram preocupata de personajele mele, de plimbarea linistita pe care o faceau pe malul marii, admirand apusul. Am ridicat telefonul suparata de intreruperea pricinuita si am dat de o voce ascutita care mi-a spus:
-sunt mama Mihaelei si v-am sunat sa va reamintesc ca sambata sarbatorim ziua fetitei la clubul de joaca despre care v-am povestit,va asteptam la ora 11.
Telefonul s-a inchis. M-am dezmeticit cu greu, ce aveam sa fac, era vineri seara. Desigur aveam sa cumpar un cadou si sa ma prezint maine cu copiii la clubul amintit.
A doua zi ma aflam la masa cu parintii, discutand, in timp ce copiii se jucau pe jocurile din club. La un moment dat se aude vocea dominanta a Mihaelei care impunea regulile jocului prin ordine precise si clare. Bineinteles ca au existat voci care s-au opus , nesocotindu-i autoritatea.
Copiii mai mari au cerut reguli mai putin stricte pentru desfasurarea jocului sau chiar reguli diferite.http://www.pasiuneacopiluluimeu.ro/wp-content/uploads/2013/04/cearta-copii-150x150.jpg (http://www.pasiuneacopiluluimeu.ro/wp-content/uploads/2013/04/cearta-copii.jpg)
In scurt timp fetita a facut o criza nervoasa si a venit plangand la masa. Mama ei incercat cu disperare s-o linisteasca, dar nu a reusit.
-Ce sa fac? a fost intrebarea pe care mi-a adresat-o mama ei.
Ai un copil coleric caruia ii lipseste flexibilitatea in relatiile cu ceilalti, de aceea provoaca adesea conflicte incercand sa-si impuna autoritatea asupra celorlalti. Incearca sa-ti mentii autoritatea asupra ei, explica-i unde a gresit si ce poate face pentru a avea o relatie buna cu restul copiilor.
,,Copilul cu temperament coleric dominant are cu adevarat foc in vene si energie musculara,,
cum spunea Rudolf Steiner
Temperamentul de tip coleric se caracterizeaza prin:
-interes pentru toate activitatile sportive care i se prezinta (schi, baschet, fotbal, hochei, inot)-preferand sporturile de echipa unde isi poate manifesta autoritatea fiind o fire hotarata si combativa;

-fire cu spirit practic este pregatit oricand sa incerce o activitate noua la care sa munceasca mult, cu tenacitate , convingandu-si coechipierii cu exigenta sa depuna toate eforturile pentru a castiga;
-poseda ,,arta vorbirii,, manifestata printr-o abilitate de comunicare si o imaginatie debordanta care te face sa-l urmezi, de multe ori fara sa te gandesti, pe acest mic smecher, care nu-ti da timp sa ripostezi sau sa-i pui la indoiala deciziile;
- individualist si ambitios, actioneaza intotdeauna intr-o maniera dezinteresata, folosindu-se de eforturile celorlalti carora le cere maximul pentru a-si atinge scopurile proprii;
-daca ai fost un parinte permisiv si superprotector cu copilul coleric ai putut constata ca in scurt timp el a devenit rebel, agresiv,repezit contestandu-ti autoritatea;
-fiind un copil egocentric, nu-ti va dezvalui niciodata tot ce gadeste pentru a nu risca sa piarda locul intai pe care-l merita.
Cum sa-ti indrumi copilul ? Este intrebarea care se pune, cunoscand cele scrise mai sus.
Exista 3 nevoi pe care le are copilul coleric- asa cum ne spune Gerard Caron in cartea ,,Indrumarea copilului in functie de temperamentul sau, la scoala si acasa,,
- nevoia de actiuni precise si de provocari;
- nevoia de a avea un model de autoritate competenta;
- nevoia de a fi recunoscut drept sef intr-un domeniu in care exista o responsabilitate.
http://www.pasiuneacopiluluimeu.ro/wp-content/uploads/2013/04/copil-coleric-150x150.jpg (http://www.pasiuneacopiluluimeu.ro/wp-content/uploads/2013/04/copil-coleric.jpg)Nu uita ca este bine sa-l inveti de mic (3-4 ani) sa-i respecte pe ceilalti, sa le simta nevoile si sa se apropie de ei, dar nu cu forta si cu multa autoritate.
Iata cateva idei care te vor ajuta in relatia cu un copil coleric:
-propune-i sarcini precise, interesante si diferite care sa nu-l plictiseasca usor , ci sa-l provoace la actiune;
-fii un model de autoritate alaturi de invatator sau profesor. Nu uita ca acest copil imita foarte usor si in cele mai mici detalii atitudinea ta;
- elimina-i din programul zilnic filmele cu dinamism, viteza crescuta, forta si atrocitati, folosindu-le pe cele vesele, empatice si care-i confera un model de noblete;
-permite-i copilului sa traiasca situatii diferite in care sa precizeze ce-si doreste, cum vrea sa reactioneze si verifica-i rezultatele . Acest lucru nu inseamna ca-l lasi sa faca tot ce vrea, nici ca-l controlezi in cele mai mici amanunte sau sa-l superprotejezi in tot ce-si doreste sa faca. Respecta zicala ,, mana de fier in manusa de catifea,, .
,,Copilul trebuie sa simta ca-i oferim o indrumare, dar ca in interiorul acestei miscari de ghidare exista un numar de activitati in care-si poate exersa capacitatea de a alege,, spunea Gerard Caron.
Fiecare copil isi doreste sa se simta ,,sef,, intr-un domeniu. Pentru acest lucru este necesar sa constati domeniul in care exceleaza, abilitatea si inteligenta cea mai dezvoltata ( inteligenta spatiala, muzicala, chinestezica, interpersonala).
Invata-l sa fie sef tinand cont de parerile celorlalti, de obiectivele personale dar si de grup, facandu-l sa inteleaga ca abilitatile sale il pot ajuta sa se simta util si placut, creativ si original.
Indrumarea unui copil coleric dominant se poate face convingandu-l pe acesta sa incetineasca ritmul nebun al activitatilor sale pentru a constientiza ceea ce se intampla cu el insusi, mai ales dupa un esec. Emotia care se naste trebuie constientizata si nu negata pentru ca poate duce la aparitia sentimentului de vinovatie, esec sau manie.
Fa primul pas si studiaza comportamentul copilului tau pentru a sti cum sa te comporti in situatiile limita la care te poate face partas fara voie.
Daca te afli pentru prima data pe acest blog, te invit sa completezi formularul din partea dreapta si sa te abonezi la pagina mea de Facebook, in acest mod voi putea sa te anunt, atunci cand postez noi materiale de valoare.

http://www.pasiuneacopiluluimeu.ro/cum-actioneaza-copiii-colerici/