PDA

Arată versiune întreagă : Interviu cu alice nĂstase buciuta

latan.elena
19.06.2014, 02:05
http://www.divauniversal.ro/sites/divauniversal.ro/files/diva-an-01.jpg

Alice Năstase Buciuta: “Grăbiți-vă să le spuneți celor de lângă voi cât de mult îi iubiți!”

Cele mai recente cărți ale Editurii Cărțile Tango - Splendida banalitate, de Alice Năstase Buciuta și Harababura, carte pentru cei ce știu să recite-un poeziu, de Cristian Bădiliță - s-au lansat în cadrul unui eveniment la care au luat parte cititoare ale revistei Tango-Marea Dragoste, ale cărților editurii, vedete și mulți, mulți copii! Printre acordurile muzicale ale fetelor din trupa Amadeus și momentele în care actrițele Maia Morgenstern și Daniela Nane au recitat copiilor poezii din cartea lansată, am avut onoarea de a sta de vorbă cu Alice Năstase Buciuta. Care a vorbit cu multă căldură despre dragoste, această Splendidă banalitate pe care o căutăm – nu-i așa? – cu toții.
http://www.stuffmedia.ro/webmedia/diva-an-02.jpgSpune-ne, te rog frumos, câte ceva despre cele două cărți care s-au lansat recent: volumul tău, Splendida banalitate, și cartea cu poezii pentru cei mici scrisă de Cristian Bădiliță, Harababura.
Lucrez de multă vreme la cartea mea, Splendida banalitate, însă nu m-am simțit pregătită să o lansez pe piață până acum. Este un volum dedicat iubirii, așa cum sunt aproape mereu scrierile mele, pentru că este subiectul meu predilect, căruia i-am dedicat toate căutările mele de femeie și, desigur, cele literare… De data aceasta m-am străduit cumva într-un mod condensat să vorbesc despre toate felurile de iubire, împărțindu-mi cartea în patru capitole care ating, analizează, se miră – dacă pot să spun așa - în fața iubirii dintre un bărbat și o femeie, a iubirii dintre o mamă și copiii ei sau a iubirii dintre oameni, dintre prieteni, dintre cei apropiați… În final, am așezat un capitol absolut special, scris din perspectiva durerii pierderii unia dintre părinți, un capitol pe care l-am dedicat iubirii de copil pentru cei care i-au dat viață…
Cealaltă carte, Harababura, este o carte pentru copii, de numele căreia sunt legată numai ca editor, pentru că este apărută la Editura Cărțile Tango. Este o carte foarte veselă, uimitoare, scrisă cu talent nemăsurat de marele scriitor Cristian Bădiliță, al cărui nume este cunoscut și onorat în întreaga lume și, deocamdată, mai puțin în țara noastră. Harababura s-a născut dintr-o joacă, din iubirea lui de părinte pentru cei doi copii ai săi, dar din joaca unui scriitor atât de talentat se nasc, desigur, lucruri extraordinar de valoroase. Sunt poezii pline de suflet și de lumină, iar cartea este absolut specială și din punct de vedere grafic, pentru că beneficiază de ilustrații superbe, create special pentru fiecare poezie de către Malvine Mocenco, o reputată pictoriță și restauratoare, un alt nume mare al lumii artistice, pe care, din păcate, îl recunoaștem mai puțin decât numele care se vehiculează la televizor. Harababura este, deci, o carte-bijuterie, cu ilustrații prețioase, o carte care îndrăznesc să cred că va schimba literatura română pentru copii, pentru că lipseau de multă vreme asemenea versuri valoroase dedicate celor mici.
http://www.stuffmedia.ro/webmedia/diva-an-03.jpg
Cum ai ales titlul cărții tale, Splendida banalitate?
Nu am ajuns ușor la titlul Splendida banalitate… Am trecut prin mai multe variante, care mai de care mai nemulțumitoare și mărturisesc că l-am avut ca “antrenor”, ca să folosesc un cuvânt la modă, în găsirea unui titlu, chiar pe Alex Ștefănescu. M-am sfătuit cu el și, așa, la o cafea cu familiile noastre, mi-a predat câteva lecții neconvenționale de alegere a unui titlu bun și apoi, după un răgaz de câteva zile și câteva nopți în care mintea și sufletul meu au căutat să găsească cea mai bună soluție, l-am sunat și i-am spus: cum ți se pare titlul Splendida banalitate? El a spus: Acesta este titlul! Varianta anterioară asupra căreia zăbovisem mai mult a fost Fluturele albastru, pentru că aceasta este o imagine care apare la un moment dat în carte: “aşa am fost mereu în fața dragostei: un fluture albastru”... Mă gândisem că acesta ar putea fi titlul, dar mi s-a părut, totuși, prea la îndemână, prea simplist… În ilustrația copertei am păstrat, însă, referirea aceasta și mesajul meu, felul în care mă văd eu însămi atunci când sunt îndrăgostită, când mă minunez, din nou, în fața iubirii.
http://www.stuffmedia.ro/webmedia/diva-an-05.jpg
Ce este, de fapt, Splendida banalitate?
Splendida banalitate este dragostea senină, calmă, așezată, aceea în care nu te zvârcolești întrebându-te dacă ești iubit și nici nu suferi gândindu-te că, poate, peste o clipă, îți vei pierde dragostea. Titlul meu se referă la acea splendidă banalitate a iubirii după care tânjim toți, când ne vrem iubirile pentru totdeauna. Nu este ceva ușor de găsit, de prea multe ori iubirile sunt chinuite și pline de întrebări. Pentru mine, Splendida banalitate înseamnă găsirea sufletului pereche și a iubirii aceleia mari, în care să îți fie bine în prezentul, în viitorul și în eternitatea sentimentelor tale.

În poveștile din această carte este vorba despre tine și experiențele trăite de tine?În această carte, da, în toate poveștile este vorba despre mine. Am și cărți cu povești de ficțiune, am scris și un roman care are aparența unui jurnal, dar care este un roman de ficțiune, am scris mai mult cărți în care am păstrat niște lucruri ascunse sau le-am răstălmăcit în așa fel, încât să nu aibă legătură cu realitatea, dar Splendida banalitate este o carte pe care am populat-o numai cu trăiri autentice, cu revelațiile mele, îmi asum 100% fiecare mărturisire și fiecare cuvânt pe care l-am așezat pe hârtie.

Ce proiecte editoriale mai ai?
Ca editor, mai am două proiecte foarte mari și valoroase. Lucrez chiar acum și vom lansa în curând o carte scrisă de Lavinia Pintea Tatomir, o carte superbă, în care Lavinia are curajul să vorbească despre marea ei dragoste, dezvăluindu-se lumii, dar și în care face în premieră dezvăluiri despre cauzele dispariției atât de nedrepte și de neașteptate a soțului ei, Adrian Pintea. Este o carte absolut tulburătoare, scrisă cu talent și cu emoție, o carte din care ni se dă șansa să înțelegem că dragostea continuă și dincolo de moarte, că iubirile care ne sunt hărăzite continuă să fie ale noastre și dincolo de granițele acestea dintre viață și nemurire. Pentru că, atunci când iubirea rămâne vie, nu mai există moarte cu adevărat.
Acesta este unul dintre proiecte, însă lucrez și la o altă carte, de astă dată ca scriitor, o carte pe care o visez și mi-o doresc extraordinar de frumoasă, tot o carte despre dragoste, despre iubirea enormă pentru muzică, dar și pentru iubirile sale năvalnice de femeie frumoasă, ale celebrei soprane Marina Krilovici, un nume răsunător, un talent recunoscut în întreaga lume. Doamna Marina Krilovici trăiește acum în Grecia, unde este profesoară, unde a fost căsătorită și a trăit alături de bărbatul vieții ei, acolo unde și-a crescut copiii, dar este cerută în continuare de marile scene sau universități muzicale ale lumii. Și, în timp ce călătorește, Marina Krilovici continuă să rămână prin alegerea sa nobilă o româncă ce-și iubește și-și promovează țara. O artistă de care ar trebui să fim foarte mândri. Marea artistă Marina Krilovici mi-a făcut acest dar neprețuit de a-mi destăinui mie poveștile sale de viață și de iubire, iar eu sper să mă pot înălța la nivelul unei asemenea istorii superbe…
http://www.stuffmedia.ro/webmedia/diva-an-04.jpg
Dacă ar fi să alegi, din cartea ta, un sfat sau o idee despre iubire, pentru cititoarele blogului divauniversal.ro, care ar fi primul gând?
Să știți că există într-una dintre povestirile mele chiar o referire concretă la Diva! Dar vă las să descoperiți singure printre file, în ce context mi se făcuse dor de Diva și de serialele sale minunate… Iar dacă este să aleg, cu adevărat, primul îndemn care îmi vine în minte, v-aș spune să vă grăbiți să le spuneți celor de lângă voi cât de mult îi iubiți. Uneori ne luăm prea năvalnic cu grijile vieții și amânăm să trăim sub semnul și cuvântul magic al iubirii.
Interviu realizat de Cristiana Constantinescu